İstanbul Camileri adlı kitabın tanıtımı Üsküdar’da yapıldı

İbrahim Hilmi Tanışık’ın 1931-1966 yılları arasında kaleme alıp fotoğrafladığı 778 camiye dair notlarını içeren, İstanbul Camileri adlı kitabın tanıtımı yapıldı
 Tarih: 28-12-2023 14:04:01
İstanbul Camileri  adlı kitabın tanıtımı Üsküdar’da yapıldı

Üsküdar Belediyesi, şehir kültürüne büyük katkı sağlayacak İbrahim Hilmi Tanışık’ın 1931-1966 yılları arasında kaleme alıp fotoğrafladığı 778 camiye dair notlarını içeren, İstanbul’un tarihini ve kültürel mirasını yansıtan ''İstanbul Camileri'' adlı kitabın tanıtımını yaptı.

Nevmekan Bağlarbaşı'nda düzenlenen tanıtımda iki cilt halinde yayımlanan kitabın içinde yer alan orijinal fotoğraf ve dokümanlar da sergilendi.

Tanıtım etkinliğine, Üsküdar Kaymakamı Adem Yazıcı, Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Müdürü Coşkun Yılmaz, İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Safi Arpaguş, yazar, şair ve akademisyen Bekir Ayvazoğlu ile kitabın editörü Fatih Dalgalı ve birçok Üsküdarlı sanatsever katılım sağladı.

 

Etkinlikte konuşan Başkan Hilmi Türkmen, on yıllar süren çalışmayı kitap haline getirmekten büyük mutluluk duyduğunu söyledi.

Merhum İbrahim Hilmi Tanışık’ın isminin çok da bilinmediğini ifade eden Türkmen, konuşmasını şöyle sürdürdü:

‘’O, tarihimizin, kültürümüzün, medeniyetimizin görünmez kahramanlarından birisi. Osmanlı’nın son dönemleriyle cumhuriyetin ilk yıllarında doğmuş büyümüş, eğitim almış değerli bir şahsiyet. Bu nesil, öyle önemli bir nesil ki, hem Osmanlı, hem Cumhuriyet dönemini birbirine bağlayan çok önemli vazifeler icra etmişler. Tarihimiz, kültürümüz, değerlerimiz açısından köprü vazifesi görmüşlerdir. İşte onlardan bir tanesi de Merhum İbrahim Hilmi Tanışık beyefendidir. Kitap onun eseridir. Sizlere tanıtacağımız eserin ilk cildini 1930'larda ikinci cildini 1960'larda hazırlamış. Ama ne yazık ki bu güzel eser kitaplaştırmaya imkan bulunamamış belirli sebeplerle. Benim de içimde bir ukde idi.’’

Başkan Türkmen, İbrahim Hilmi Tanışık’ın torunu Akın Kurtoğlu’nun bir şekilde kendileriyle bağlantı kurduğunu ve dedesinin bu çalışmasından bahsettiğini anlatarak, ‘’Torunu  ‘bu eseri bu çalışmayı sizler kitap haline getirmek isterseniz size verebiliriz’ diye bize ulaşmış. Huzurlarınızda kendilerine teşekkür ediyorum. Onun sayesinde çok önemli bir tarihi değeri ortaya çıkarmış oluyoruz. Önemli bir hizmet, önemli bir kültür hizmeti. Hayırlı uğurlu olsun diyorum ‘’ şeklinde konuştu.

 Konuşmalarının ardından tanıtıma katılan davetliler, İstanbul’un Camileri kitabında yer alan orijinal fotoğraf ve dokümanların yer aldığı sergiyi birlikte gezdiler.

Etiketler
  YORUMLAR 0 Yorum YORUM YAP
Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.
  FACEBOOK YORUM
Yorum
  DİĞER ÜSKÜDAR Haberleri
BİZİ TAKİP EDİN
  • YUKARI