Kartal’da Vatandaşlara Enerji Verimliliği Eğitimi Verildi

Toplantıda evlerde enerjinin doğru kullanımı ve ısı, elektrik gibi enerji kaynaklarının nasıl verimli kullanılabileceğiyle ilgili pratik bilgiler verildi
 Tarih: 18-01-2024 12:28:38
Kartal’da Vatandaşlara Enerji Verimliliği Eğitimi Verildi

Kartal Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü tarafından Enerji Verimliliği Haftası nedeniyle evlerde enerji verimliliği ve enerjinin doğru kullanımı konusunda vatandaşları bilinçlendirmek amacıyla bir eğitim toplantısı düzenlendi.

Kartal Gönüllüleri Platformu’nun Kartal Çarşı içinde bulunan merkezinde düzenlenen “Enerji Verimliliği ve Enerjinin Doğru Kullanımı’’ toplantısında Kartal Gönüllüleri Platformu Başkanı Hülya Çimen Koyun, çevrenin korunmasında, enerji tasarrufunun öneminin farkında olduklarını ve neler yapabileceklerini öğrenmek istediklerini söyledi.

Kartal Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Dilek Kars ise Kartal’da gerçekleştirilen çevre projelerinden bahsetti.

4A Elektrik Elektronik Teknoloji Şirketi Satış ve Pazarlama Müdürü Önder Göksel Gül de, evlerde enerjinin doğru kullanımı ve ısı, elektrik gibi enerji kaynaklarının nasıl verimli kullanılabileceğiyle ilgili katılımcılara pratik bilgiler verdi.

Lambadan kombiye, fırından klimaya kadar pek çok farklı alanda enerjinin doğru ve verimli kullanılmasın mümkün olduğunu anlatan Gül, akkor lambaların tüketiminin bırakılması ve çok daha az enerji harcayan led ampullere geçilmesi gerektiğini söyledi.

Önder Göksel Gül, bir birim enerjinin kaynağında üretilmesi ve evlere kadar ulaştırılması için 3 birime kadar enerji harcanabildiğini ve dolaysıyla evlerde yapılacak yüzde 10 tasarrufun kaynaktaki üretime yüzde 30 olarak yansıdığını vurguladı.

Buzdolaplarının ısıtıcılara yakın konumlanmaması gerektiğini, derin dondurucudan çıkan ürünlerin alt bölümde çözülmesi gerektiğini belirten Gül, kombilerin de 1 veya 2 gün gibi süreler için kapatılmaması gerektiğini ve düşük ısıda bırakılmasının daha verimli olduğunu belirtti.

Herkesin kullandığı enerjinin yüzde 1’ini bile tasarruf etmesi halinde Türkiye’nin yıllık 220 -240 milyon TL tasarruf edeceğini belirten Gül, yüzde 1 tasarrufun; 2 ampul değiştirme, fırınları az kullanma gibi çok basit eylemlerle herkes tarafından yapılmasının hiç de zor olmadığını söyledi.

Önder Göksel Gül, enerji tüketiminin azaltılması konusunda giysileri tamamen kurumadan ütülemek, klimaların filtrelerinin her ay temizlenmesi gibi daha pek çok pratik öneride bulundu.

Yüz yıllık ortalama ısı grafiklerini paylaşan Gül, araştırmalarda ortaya çıkan sonuca göre dünya ekolojik sisteminin sadece 1.5 derecelik bir ısınmaya tolerasyon gösterebileceğine dikkat çekerek, belirterek, 1 derecelik ortalama ısınmanın da  gerçekleştiğini söyledi.

Yarım derece daha ısınmanın çok da uzak bir geleceğe işaret etmediğini belirten Gül, ısınmanın sorumlusu olarak 6-7 adet gazın belirlendiğini ve bunların da ‘Kyoto Sözleşmesi’ ile ilan edildiğini aktardı.

Yaklaşık 1,5 saat süren eğitim toplantısının ardından Kartal Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Dilek Kars toplantıya katılan ve evlerinden eski tip akkor ampul getiren Kartal Gönüllüleri Platformu üyelerine led ampul hediye etti.

Toplantının sonunda Kartal Gönüllüleri Platformu Başkanı Hülya Çimen Koyun, katkılarından ve gösterdiği duyarlılıktan dolayı Önder Göksel Gül’e teşekkür ederek kendisine çiçek takdim etti. 

 

Etiketler
  YORUMLAR 0 Yorum YORUM YAP
Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.
  FACEBOOK YORUM
Yorum
  DİĞER KARTAL Haberleri
BİZİ TAKİP EDİN
  • YUKARI