RAMAZAN AYINDA BESLENMEYE DİKKAT!

Ramazan ayında beslenme ile ilgili Of Devlet Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Şaban UYSAL, bazı önemli açıklamalarda bulundu.
 Tarih: 05-04-2022 14:23:15
RAMAZAN AYINDA BESLENMEYE DİKKAT!

Op. Dr. Şaban UYSAL şöyle devam dedi:

‘’ Ramazan ayı oruç tutanlar için beslenme ve yaşam şeklinin değiştiği bir aydır. Günlük öğün sayısı 2 olurken, insanların hareketleri %20 oranında azalmaktadır. Bu nedenle Ramazan ayı bedenin ve özellikle sindirim sisteminin dinlenme, arınma ve bakım ayıdır.

Ramazan ayında yeterli ve dengeli beslenmenin sürdürebilmesi için gündüz saatlerinden gece saatlerine geçen öğünlerin tamamlanması gerekmektedir. Bu nedenle sahur mutlaka yapılmalıdır.

Sahura kalkılmaması ya da sahurda sadece su içilmesi vücut için zararlı bir durumdur. Çünkü bu beslenme şekli yaklaşık 14-15 saat olan açlığı, ortalama 20 saate çıkarmaktadır.

Bu da açlık kan şekerinin daha erken saatlerde düşmesine ve buna bağlı olarak baş ağrısı, baş dönmesi gibi durumların ortaya çıkmasına ve günün daha verimsiz geçmesine neden olmaktadır ‘’ dedi.

DR. UYSAL şöyle devam etti; sindirim sorunları yaşamamak için iftar iki bölüme ayrılabilir.

İlk bölümde; 1-2 bardak su, 1-2 hurma sonrasında 1 kase çorba tüketilip yaklaşık 15 dakika mola verilir.

İkinci bölümde; ana yemek ( et, tavuk, sebze yemeği, kuru baklagil yemeği ),salata, bulgur pilavı,yoğurt,tam buğday ekmeği yenebilir.

Ayrıca, kızartmalardan, hamurlu tatlılardan uzak durulmalıdır. Yenecek ise sütlü tatlılar (sütlaç, güllaç vs ) tüketilmelidir. Ayrıca iftar ile sahur arasında yaklaşık 10-12 bardak su içilmelidir.

İftardan 1-2 saat sonra kısa mesafeli yürüyüşler yapmak sindirime yardımcı olacaktır.

Sahur öğünü mutlaka yapılmalıdır, Ramazan ayı dışındaki normal zamanda sabah yaptığımız kahvaltının içerik olarak aynısını daha erken saatte tüketmeye benzetebiliriz. Proteinden zengin süt, yumurta, peynir, tam buğday ekmeği tercih edilmelidir.

DR.UYSAL Kronik hastalığı olan kişiler için de oruç tutacak olanlara bazı uyarılarda bulundu. DİABETİK KİŞİLER

Diabetik kişiler eğer oruç tutuyor ise beslenmelerine her zamankinden daha çok dikkat etmeleri gerekmektedir. Yanlış beslenmeleri kan şekerinin ani düşmesine ve ani yükselmesine sebep olabilir. Lifli gıdaları tercih etmelerinde fayda olacaktır. Oruç tutmadan önce mutlaka hekimine danışıp onayını aldıktan sonra oruç tutmaya karar vermeleri daha uygun olacaktır.

HİPERTANSİYONU OLAN KİŞİLER

Hipertansiyonu olan kişiler ani olarak yemek yediklerinde midedeki zorlanma damarlarda da olur. Bu durum tansiyonun ani yükselmesine neden olabilir. Ayrıca tuzlu, yağlı yiyeceklerden uzak durmaları gerekmektedir.

Ramazan sofralarının vazgeçilmezi olan hurma, çok değerli bir meyve olup 100 gramında 274 kalori bulunmaktadır. Bol proteinli ve lifli bir yapısı mevcut olup Bağırsak tembelliğini de önlemektedir.

 

DR.UYSAL son olarak ; ‘’ Oruç tut Sıhhat bul ‘’mahyasında da ifade edildiği gibi bu mübarek ayda sıhhatimizi kaybetmemeli aksine sıhhat bulabilmeliyiz diyerek sıhhatli, huzurlu ve hayırlı Ramazanlar dilerim diyerek sözlerini tamamladı.

  YORUMLAR 0 Yorum YORUM YAP
Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.
  FACEBOOK YORUM
Yorum
  DİĞER YAŞAM Haberleri
BİZİ TAKİP EDİN
  • YUKARI