PINARBAŞI, FOTOĞRAF SEVERLERİ BEKLİYOR

Fotoğraf severlerin merakla beklediği ve bu sene 5’incisi düzenlenecek olan ‘Pınarbaşı Geleneksel Fotoğraf Maratonu’ 03 -04 -05 Haziran tarihlerinde başlıyor.
 Tarih: 30-04-2022 16:02:39
PINARBAŞI, FOTOĞRAF SEVERLERİ BEKLİYOR

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu (UNESCO), tarafından hazırlanan ve ‘Ölmeden Önce Görmeniz Gereken 1001 Doğa Harikası’ listesinde yer alan Kastamonu Pınarbaşı İlçesi’nden bulunan doğal güzelliklerin ölümsüzleştirilmesi için 3 gün sürecek olan 5. Pınarbaşı Geleneksel Fotoğraf Maratonu yarışması başlıyor.

Yarışma 03 -04 -05 Haziran tarihlerinde başlayacak, yarışmaya katılacak fotoğraf severler kayıtlarını için 3 Haziran  Cuma günü sabah  09.00’dan  4 Haziran Cumartesi sabahı saat 11.00’e kadar yaptırabilecekler. Fotoğraf teslimi 5 haziran 2022 pazar günü öğlen saat 12.00  ye kadar Belediye Başkanlığı binası önündeki kayıt masasına teslim edecekler.

VALLA KANYONU

        Pınarbaşı İlçesi Muratbaşı Köyü sınırları içerisinde bulunmaktadır. Kanyonun ilçeye uzaklığı 26’km’dir.  Kanyona kadar olan 1.5Km’lik kısmı ise orman içi patika yoldur.Pınarbaşı ilçesine bağlı Muratbaşı köyündeki Valla Kanyonu Devrekani Çayı ile Kanlıçay’ın birleştiği bölgeden başlamakta olup, Cide ilçesi istikametinde 12 km uzunluğunda yan duvar kayaların yüksekliği yer yer 800-1300 metreye ulaşan ve girişi son derece zor olan ve Muratabaşı Köyü Valla Mahallesinin altından orman içi 1.5km’lik yolculuktan sonra bu iki çayın birleştiği yerden seyredilebilmektedir. Bu kanyonda sarp kayalıklar ve bu kayalıklarda kartal, akbaba, atmaca, doğan ve diğer tüm yabani av hayvanlarını bünyesinde barındırmaktadır. Kanyon üzerinde “Muratbaşı  Burgu Seyir Terası” ve “Kerte Seyir Terası” olmak üzere iki adet seyir terası vardır. Valla Kanyonu 1994 yılında İstanbul Teknik Üniversitesinden gelen 4 öğrencinin burada kaybolup, 14 gün sonra Cide ilçesinden çıkmaları  ve burasını Vahşi Cennet olarak tanımlamaları ile basında yer alıp, doğa severlerin ziyaret yeri haline gelmiştir. Kanyonun teçhizatsız geçilmesi mümkün değildir.

ILICA ŞELALESİ

          Pınarbaşı Ilıca Köyü sınırları içerisinde bulunup, 12 km uzaklıktadır. Ilıca Köyünden itibaren patika yoldan yaya olarak 15 dakika  ve Horma Kanyonu Platformu üzerinden 3 km yürüyüş ile Şelaleye gidilebilmektedir.  Su, yaklaşık 10 metre yüksekten dökülmekte ve bu suyun döküldüğü yerde doğal olarak bir havuz oluşmuştur. Bu şelalenin en önemli özelliği de oluşan bu havuzun etrafının çok sayıda ağaç ve bitki örtüsü ile çevrili olmasıdır. Yine Şelalenin üst kısmından gidildiğinde yıllardır akan su ile kayaların aşınması sonucu kayalarda oluşan çukurluklar ve oymalar ayrı bir güzellik oluşturmaktadır.

HORMA KANYONU

        Zarı çayı üzerinde olup, suyun taştaki kireçleri aşındırması ile oluşan derin kazanlar şeklinde çukurlar mevcuttur. Eski dönemlerde yaşayan insanlar kayaları oyarak su kanalı açmış, bu kanaldan su ile çalışan un değirmenine su akıtmışlardır. Yürüyüş yolunun  ile 3 km uzunluğunda doğa ve kanyon sevenler için harika bir manzara eşliğinde yürüyüş yapılabilmektedir. Horma Kanyonu, trekking için oldukça elverişli bir yapıya sahip. Bunun yanı sıra kanyon, doğa fotoğrafçılığı için de bulunmaz bir yer. Hiçbir şey yapmasanız bile, oturup kanyonu izlemek bile bambaşka bir keyif veriyor insana. Horma Kanyonu'nun merdiven basamaklı kayalarına baktığımızda, zamanında kanyon suyunun oldukça yüksek bir konumda olduğunu da anlayabiliyoruz.  Günümüzde ailelerin rahatlıkla yürüyebileceği platformlar mevcut olmakla birlikte, eğer kanyonu suyun içinden geçmeyi planlıyorsanız, yerel bir rehberden yardım almanız gerektiğini söyleyelim.

ILGARİNİ MAĞARASI

        İlçe merkezine uzaklığı 36 km olup, Sümenler Köyü Kazla mahallesi  Top Meydanı mevkiine  kadar vasıta ile ulaşmak mümkündür.  Sorkun Yaylasından itibaren dik ve kayalık orman içi patika yoldan yaya olarak 2 saat yürüyerek mağaraya ulaşmak mümkündür.Mağaranın tabii kemerli bir girişi vardır.  İçeri girildiğinde iki kola ayrıldığı görülür. Girişte Bizans dönemine ait olduğu sanılan bir köy yıkıntısı mevcuttur. Sağdaki düz yoldan gidildiğinde Su sarnıcı bulunmaktadır. Bu sarnıç zaman içinde tahribata uğramıştır. Bu bölümde odalar  ve sarkıtlar bulunduğundan Avizeli salon denilmektedir. Mağarasın sola ayrılan diğer yolundan gidildiğinde  ağızdan itibaren –250m derinliğe kadar inilmekte ve bu hali ile de dünyanın 4. derin mağarası olduğu söylenilmektedir. Yolun başlangıcından aşağıya  inildiğinde küçük bir düzlüğe ulaşılmaktadır. Buraya kadar inerken 40 kadar dönüşlü taştan örülmüş ve viraj şeklinde yoldan inilmektedir.  Bu düzlükte kilise kalıntısı ve mezarlar vardır. Bu kısımda 7 adet mezar mevcuttur.Mezarlar zaman içinde gerek araştırmacılar gerekse başka amaçlarda tahrip edilmiştir. Kafa, kol ve bacak kemiklerine rastlanılmaktadır.  Buradan sonrada yola devam edebilmek için teknik malzeme gerekmektedir. Böylece ulaşılabilen yere kadar mağaranın uzunluğu 858 m’dir.

NOT: FOTOĞRAFLAR PINARBAŞI KAYMAKALIĞI'NIN İNTERNET SİTESİNEN ALINMIŞTIR...http://www.pinarbasi.gov.tr/

“PINARBAŞI GELENEKSEL 5. FOTOĞRAF MARATONU” ŞARTNAMESİ

• BU FOTOĞRAF MARATONU YARIŞMASI KASTAMONU İLİ PINARBAŞI İLÇESİ BELEDİYE BAŞKANLIĞI TARAFINDAN DÜZENLENMİŞTİR.

YARIŞMANIN TERTİP KOMİTESİ BAŞKANI, PINARBAŞI BELEDİYE BAŞKANI ŞENOL YAŞAR’DIR.

• FOTOĞRAF MARATONU’NUN İLGİ ALANI PINARBAŞI İLÇE SINIRLARI İÇERİSİNDE KALAN TÜM DOĞAL GÜZELLİKLER VE GENEL YAŞAMDIR.

• YARIŞMA 3-4-5 HAZİRAN 2022 (CUMA, CUMARTESİ, PAZAR) GÜNLERİNİ KAPSAMAKTADIR.

• YARIŞMA; BELİRLENEN ALAN İÇERİSİNDE, BELİRLENEN TARİHLERDE ÇEKİLECEK DİGİTAL FOTOĞRAFLARI KAPSAMAKTADIR.

• YARIŞMAYA KATILACAK FOTOĞRAFÇILARIN PINARBAŞI BELEDİYE BAŞKANLIĞI BİNASI ÖNÜNDEKİ KAYIT MASASINDA FOTOĞRAF MAKİNELERİ İLE BİRLİKTE KAYIT YAPTIRMALARI GEREKMEKTEDİR.

• KAYIT İÇİN HERHANGİ BİR ÜCRET ALINMAYACAKTIR.

• KAYIT MASASINDA, FOTOĞRAF ÇEKİMİNİN KAYDEDİLECEĞİ HAFIZA KARTLARI, NUMARALARI ALINARAK VE FORMATLANARAK TESLİM EDİLECEKTİR.

• FOTOĞRAFLAR “RAW-FINE JPEG” FORMATINDA ÇEKİLECEKTİR.

•  YARIŞMA SONUNDA HER KATILIMCI  5 ADET “FINE JPEG” FOTOĞRAF TESLİM EDECEKTİR. GEREK GÖRÜLMESİ DURUMUNDA DERECEYE GİREN FOTOĞRAFLARIN RAW KAYITLARI FOTOĞRAFÇILARDAN TALEP EDİLEBİLECEKTİR.

•  FOTOĞRAFLARA, GERÇEKTE OLMAYAN BİR UNSUR EKLENMEMELİ VEYA ÇIKARILMAMALIDIR. BİRDEN FAZLA FOTOĞRAFIN MONTAJLANMASIYLA OLUŞTURULAN FOTOĞRAFLAR KABUL EDİLMEZ, ANCAK BİRDEN FAZLA FOTOĞRAFIN YAN YANA GETİRİLMESİYLE OLUŞTURULAN PANORAMİK GÖRÜNTÜLER KABUL EDİLECEKTİR. RENK AYARI, KESKİNLİK, KONTRAST VE IŞIK AYARLAMALARI GİBİ HER TÜRLÜ MÜDAHALE SERBESTTİR. AYNI FOTOĞRAF YADA BU FOTOĞRAFIN KADRAJLANMASIYLA ELDE EDİLEN BİR GÖRÜNTÜYLE KATILIM KABUL EDİLMEZ.

• KAYITLAR 3 HAZİRAN 2022 CUMA GÜNÜ SAAT 09.00’DAN İTİBAREN BAŞLAYACAK OLUP, 4 HAZİRAN CUMARTESİ SABAHI SAAT 11.00’DE SONA ERECEKTİR.

• FOTOĞRAF ÇEKİMİ 3 HAZİRAN 2022 CUMA GÜNÜ SAAT 09.00’DA KAYIT OLUNMASIYLA  BAŞLAYACAKTIR.

• FOTOĞRAF TESLİMİ 5 HAZİRAN 2022 PAZAR GÜNÜ ÖĞLEN SAAT  12.00  YE KADAR BELEDİYE BAŞKANLIĞI BİNASI ÖNÜNDEKİ KAYIT MASASINA TESLİM EDİLMİŞ OLMALIDIR. DAHA SONRA GETİRİLEN FOTOĞRAFLAR KABUL EDİLMEYECEKTİR.

•  YARIŞMANIN ÖDÜL TÖRENİ 5 HAZİRAN 2022 PAZAR GÜNÜ SAAT 15.00’DEN İTİBAREN BELEDİYE BAŞKANLIĞI ÖNÜNDEKİ PARK ALANINDA YAPILACAKTIR.

• ÖDÜL ALAN VE SERGİLEME HAKKI ELDE EDEN  FOTOĞRAFLARIN KULLANIM HAKKI PINARBAŞI BELEDİYESİNE AİT OLACAKTIR.  FOTOĞRAF SAHİBİNİN İZNİ OLMADAN  (ÖZEL VEYA  TÜZEL) 3. ŞAHISLARA DEVREDİLEMEZ.  (YUKARIDA ADI GEÇEN  KURUM)  BU FOTOĞRAFLARI YARIŞMA SONUÇLANDIĞI TARİHTEN İTİBAREN HİÇBİR YER (YAZILI VE GÖRSEL) VE İÇERİK (KİTAP, TAKVİM, BROŞÜR, GAZETE, DERGİ, SERGİ, TANITIM, TV PROGRAMI, İNTERNET SİTESİ VB.) SINIRI OLMADAN KURUMUN TANITIMLARINDA VE YAYINLARINDA SANATÇILARIN ADLARINI BELİRTİLEREK KULLANABİLECEKTİR. BU KONULARDA KATILIMCIYA AYRICA BİR TELİF ÜCRETİ ÖDENMEYECEKTİR. KULLANIM HAKLARI (YUKARIDA ADI GEÇEN KURUM) VE ESER SAHİBİNİN OLACAKTIR.

 

• YARIŞMANIN ÖDÜLLERİ

BİRİNCİLİK ÖDÜLÜ           10.000 TL

İKİNCİLİK ÖDÜLÜ            7.500 TL

ÜÇÜNCÜLÜK ÖDÜLÜ            5.000 TL

HORMA KONYONU ÖZEL ÖDÜLÜ  2.000 TL

VALLA KONYONU ÖZEL ÖDÜLÜ  2.000 TL

ILICA ŞELALESİ ÖZEL ÖDÜLÜ  2.000 TL

SERGİLEMELER (20 Adet Olmak Üzere)  500 TL

 

• JÜRİ ÜYELERİ (Alfabetik Sırayla)

Arif AKTÜRK – Fotoğraf Sanatçısı

Cemil BELDER Doğa Araştırmacısı-Fotoğraf Sanatçısı

Muammer Zeki Güven TRAFOK Bşk. Fotoğraf Sanatçısı.

Suat Cumali GÜNGÖR KASFOT Bşk. Fotoğraf Sanatçısı.

Şenol YAŞAR Pınarbaşı Belediye Başkanı

• YARIŞMAYA KATILACAK FOTOĞRAFÇILAR İÇİN ÇADIR KURMA MEKANI İLE UYGUN FİYATLARLA KONAKLAMA İMKANLARI KONUSUNDA YARDIMCI OLUNACAKTIR.

• FOTOĞRAFÇILARIN BÖLGEYİ DOLAŞABİLMELERİ AMACIYLA BELEDİYE BAŞKANLIĞI TARAFINDAN BELİRLİ GÜZERGAHLAR İÇİN HER GÜN 1 ARAÇ TAHSİSİ YAPILACAKTIR.

• YARIŞMA KATILIMCILARI BU ŞARTNAMEDEKİ TÜM KOŞULLARI KABUL ETMİŞ SAYILACAKLARDIR.

• YARIŞMA İLE İLGİLİ HER TÜRLÜ TEKNİK BİLGİ İÇİN, 05056884585 NOLU TELEFONA VE suatcumali@hotmail.com E-POSTA ADRESİNE,

 

• KONAKLAMA vb. KONULAR İÇİN 0366 7712242 NOLU TELEFONA BAŞVURULABİLİR.

SARIMEŞE OTEL​​​​

Tek Kişi​(Oda – Kahvaltı) ​300 TL

İki Kişi​​(Oda Kahvaltı )​400 TL

İrtibat No​​:0366 771 37 57

Halil SARIMEŞE​:0542 527 78 76

 

HORMA DOĞA EVİ​​​​

Tek Kişi​(Oda – Kahvaltı) ​300 TL

İki Kişi​​(Oda Kahvaltı )​400 TL

İrtibat No​​:0366 771 37 57

Halil SARIMEŞE​:0542 527 78 76

 

 

KANYON PARK OTEL​​​​

Tek Kişi​(Oda – Kahvaltı) ​275 TL

İki Kişi​​(Oda Kahvaltı )​375 TL

İrtibat No​​:0366 771 34 00

Yılmaz ÇİFTÇİ​​:0552 883 50 37

 

PARK ILICA​​​​​ 

Tek Kişi​(Oda – Kahvaltı) ​300 TL

İki Kişi​​(Oda Kahvaltı )​400 TL

İrtibat No​​:0366 771 23 57

Suat YILMAZ​​:0533 557 75 30

  YORUMLAR 0 Yorum YORUM YAP
Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.
  FACEBOOK YORUM
Yorum
  DİĞER YAŞAM Haberleri
BİZİ TAKİP EDİN
  • YUKARI