Hibiskus Çayı Faydaları, Zayıflatır Mı? Ne Zaman İçilir?

Hibiskus çayı Hibiskus bitkisinin kaynar suda demlenmesi ile yapılmaktadır. Kızılcık tadında olan bu çay hem sıcak hem soğuk olarak tüketilebilmektedir. Koyu kırmızı renkte faydalı bir içecek olarak bilinir. Dünyanın çeşitli yerlerinde bu bitkinin faydalı kısımları gıda ve ilaç olarak tüketilir.
 Tarih: 02-06-2022 12:44:25
Hibiskus Çayı Faydaları, Zayıflatır Mı? Ne Zaman İçilir?

Ülkemizin pek çok bölgesinde yetişir. Ayrıca bu bitki birçok alanda faydalı etkiler sunmaktadır. Peki, hibiskus çayı faydaları nelerdir? Hibiskus ne işe yarar ve zararları nelerdir? Hibiskus çayı nasıl yapılır ve yapılırken nelere dikkat edilmelidir? İşte tüm bu soruların cevapları ve hibiskus hakkındaki ayrıntılar…

 

Hibiskus Nedir?

●             Hibiskus, dünyanın birçok yerinde yetişen bir bitkidir. Hindistan, İran, Meksika ve İtalya’da yetişmektedir.

●             Muhteşem renge sahiptir. Çeşitli renklerde çiçekleri mevcuttur. Ülkemizde de hemen her yerde yetişebilir.

●             Güle benzemektedir. Çeşitli adlarla anılmaktadır. Bu adlardan bazıları; Mekke çiçeği, kerkede, Jamaika gülü, bamya çiçeği, gülhatmi.

●             Koyu kırmızı renkli olanı dünya genelinde oldukça popülerdir. Renk farklılıkları belirgin tat farkı ortaya çıkarmaz. Yani lezzeti aynıdır.

●             Çiçeksi ve ekşi bir tadı vardır. Kuru olarak çayı yapılmaktadır. Bazı yerlerde taze olarak da tüketilebilmektedir.

 

Hibiskus Çayı Faydaları Nelerdir?

●             Hibiskus faydaları birçok kişi tarafından merak edilmektedir. Hibiskus bitkisi; beta-karoten, antosiyanin, antioksidan ve C vitamini açısından zengindir.

●             Antioksidanlar, vücuttaki serbest radikal olarak bilinen zararlı molekülleri yok eder. Bu sayede pek çok hastalığın önlenmesine yardımcı olur.

●             İltihapla savaşır. Kanser, Alzheimer, astım ve kalp hastalığı gibi birçok hastalığın gelişimini önler.

●             Yüksek tansiyonu önleyebilir ve kan basıncını düşürür. Yüksek kolesterol riskinden koruyabilir.

●             Obeziteye neden olabilecek etkilerden koruyabilir. Antibakteriyel özelliklere sahiptir. Karaciğerin sağlıklı kalmasına yardımcı olabilir.

 

Hibiskus Çayı Nasıl Yapılır?

●             Hibiskus çayı, kurutulmuş yapraklarının kaynatılması ile yapılmaktadır. Tozuna sahipseniz sıcak su ile tozu karıştırarak yapabilirsiniz.

●             1 su bardağı suyu çaydanlıkta kaynatın. Kaynamaya başlayınca 1 yemek kaşığı kuru hibiskus yaprağını içerisine aktarın.

●             3-4 dakika kaynattıktan sonra ocaktan alın. Ilıyınca tüketebilirsiniz. İçerisine bir çay kaşığı bal da ilave edebilirsiniz.

●             Hibiskus çayını demledikten sonra içerisine buz ekleyerek, soğuk olarak da tüketebilme şansınız vardır.

Hibiskus Çayı Zayıflatır Mı?

●             Birkaç çalışma, hibiskus çayının kilo kaybını teşvik etmeye yardımcı olduğunu buldu. Bunun yanında obeziteyi önleyebilmektedir.

●             12 hafta düzenli kullanıldığı takdirde, vücut ağırlığını, vücut yağını ve vücut kitle indeksini azaltmaktadır.

●             Ayrıca nişasta ve glikoz emilimini azaltır. Aynı zamanda karbonhidratları emer. Bu sebeple birçok kilo verme ürününde kullanılmaktadır.

Hibiskus Çayı Zararları ve Yan Etkileri

●             Hibiskus çayı zararları da pek çok kişi tarafından araştırılmaktadır. Hibiskus çayına alerjiniz ve hassasiyetiniz varsa bu çayı içmekten kaçınmalısınız.

●             Hamilelik sırasında içildiğinde, komplikasyonlara neden olabilir. Örneğin erken doğumu tetikleyebilir. Emzirme ve hamilelik sürecinde hibiskus çayından kaçınmalısınız.

●             Bazı araştırmalara göre karaciğer hasarına yol açabilmektedir. Doktorunuza danışarak tüketmenizde  yarar vardır.

●             Kan basıncının düşmesine neden olabilmektedir. Dermatit, baş ağrısı, kulak çınlaması ve mide bulantısı gibi sorunlara neden olabilmektedir.

●             Düşük ve yüksek tansiyonunuz varsa hibiskus çayını dikkatli kullanmanızda yarar vardır.

●             Sıtma önleyici ilaçların etkinliğine müdahale edebilir. Diyabet ilaçları ile etkileşime girebilir.

●             Olası yan etkilerini doktorunuza danışmadan tüketmemelisiniz. Başka ilaç kullanıyorsanız da bunlarla etkileşime girip girmediğini doktorunuza sorunuz.

 

 

 

  YORUMLAR 0 Yorum YORUM YAP
Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.
  FACEBOOK YORUM
Yorum
  DİĞER YAŞAM Haberleri
BİZİ TAKİP EDİN
  • YUKARI