Hangi Bardakta Ne Servis Edilir?

Hangi bardağa ne konur doğru bir şekilde öğrenmek için genel bardak tiplerine hâkimiyet de önemlidir.
 Tarih: 01-07-2023 16:43:49   Güncelleme: 01-07-2023 17:08:49
Hangi Bardakta Ne Servis Edilir?

Servis gereçlerinin doğru şekilde konumlandırılması kadar hangi bardakla ne içilir ayırt etmek ve içecekleri buna göre organize etmek de sofra adabının en temel unsurları arasındadır. Pekitüm bunlara göre en ideal şekilde hangi içecek hangi bardak tipi ile servis edilmelidir?

Bardak Tipleri Nelerdir?

Öncelikle içecek hazırlama & sunum evresinden önce çeşitli bardak tiplerine aşina olmakta yarar var. Bunların bazıları gündelik hayatta sık kullanılırken bazıları ise daha özel yemek sofralarında spesifik olarak kullanılmakta. Bu nedenle hangi bardağa ne konur doğru bir şekilde öğrenmek için genel bardak tiplerine hâkimiyet de önemlidir. Bardak tiplerini şöyle sıralamak mümkün:

  • Su bardağı
  • Meşrubat bardağı
  • Çay bardağı
  • Kahve bardağı
  • Mug
  • Kadeh
  • Viski bardağı
  • Şampanya bardağı
  • Shot bardağı
  • Martini bardağı

Bunlar popüler isimler olsa da farklı şekillerde adlandırmalar görmek de mümkün. Örneğin, kadeh çeşitlerinin tamamı “ayaklı bardak” olarak da bilinmekte.

Su Bardağı ve Meşrubat Bardağı Farkı Nedir?

Su bardağı ile meşrubat bardağı arasındaki göreceli olarak çok büyük farklar bulunmaz. Bununla beraber genelde su bardaklarının ağız kısmından aşağı doğru daralan bir şekilde ilerlemesi beklenir. Buna karşın meşrubat bardakları daha yuvarlak hatlara ve oval bir forma sahiptir. Bunun yanı sıra meşrubat bardakları, su bardaklarına göre biraz daha geniş hacimlidir. Zaman içerisinde birbiri yerine kullanılan su ve meşrubat bardaklarının her ikisi de hem su hem de çeşitli meşrubatlar için tercih edilebilir.Kola, gazoz, soda, limonata ya da soğuk çay gibi pek çok içecek her ikisinde de servis edilebilir.

Hangi Kahve Hangi Bardakta İçilir?

  • Espresso: Öncelikle espressohangi bardakta servis edilirbakmak gerekirse; “demitasse” adı ile de bilinen fincanlar kullanılır. Bunlar,espresso servis etmek için kullanılan küçük boy fincanlardır. Sert ve yoğunluğu fazla bir kahve olan espresso bu nedenle büyük fincanlardadeğil, Türk kahvesi fincanlarına benzer boyutlardaki küçük fincanlarda servis edilir.
  • Latte: Latte neden cam bardakta içilir bakıldığında ise bunun birçok amacı var. İlk amaç ise sıcaklık kontrolü sağlamaktır. Cam bardaklar, içeceğin sıcaklığını daha iyi korur ve dışarıdaki sıcaklığı içeceğe daha az iletir. Ayrıca lattesüt köpüğü ve kahve tabakasına sahip olduğu için etkileyici bir sunuma imkân tanır. Bu detaylar da cam bardaklarda gayet hoş görünür.
  • Cappuccino: Espresso ve sıcak sütün kaynatılmasıyla meydana gelen cappuccino için de büyük bir fincan tavsiye edilir. Özellikle büyük cam bardaklar içeceğin katmanlarının görünmesi ve şık bir sunum yapılabilmesi için elverişlidir.
  • Americano: Espresso üzerine sıcak su eklenerek yapılan bir kahve türü olan Americanoda genelde büyük fincan veya bardaklarda servis edilebilir.
  • Türk kahvesi: Türk kahvesi ise genelde porselen ya da seramikten yapılan fincanlarda servis edilir. Bu fincan çeşitleri, kahvenin sıcaklığını daha uzun süre koruyabilir.

Elbette, içecek çeşitleri istenildiği takdirde farklı bardaklarda da servis edilebilir. Bu biraz da kişisel tercihlere göre değişiklik gösterir. Önemli olan, içeceğin aroması, tadı ve isteğe bağlı olarak sunumu için en elverişli bardakları seçmektir.

 

Alkollü İçecekler Hangi Bardaklar İle Servis Edilir?

Alkollü içecek grubu da kendine has bardaklara sahiptir ve bunlar ile servis edilir. Örneğin, kokteyller için martini bardağı, highball bardağı, hurricane bardağı gibi gibi çeşitler vardır. Şaraplar ise türlerine göre küçük ve ince kadehler ya da büyük ve yuvarlak kadehlerde sunulabilir. Viski içinse viski bardakları ya da roc bardaklar imal edilmektedir.

  YORUMLAR 0 Yorum YORUM YAP
Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.
  FACEBOOK YORUM
Yorum
  DİĞER YAŞAM Haberleri
BİZİ TAKİP EDİN
  • YUKARI