Bakan Çavuşoğlu'ndan Almanya'da aşı, turizm, Libya ve koltuk krizi açıklaması

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas ile görüştü ve ardından ortak basın toplantısı düzenledi.
 Tarih: 06-05-2021 14:30:00
Bakan Çavuşoğlu'ndan Almanya'da aşı, turizm, Libya ve koltuk krizi açıklaması

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Slovenya ve Bosna Hersek ziyaretlerinin ardından Almanya'nın başkenti Berlin'i ziyaret etti.

Bakan Çavuşoğlu, başkent Berlin'de Dışişleri Bakanı Heiko Maas ile heyetlerarası ve baş başa görüşme gerçekleştirdi.

ORTAK BASIN TOPLANTISI DÜZENLENDİ

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas ile heyetler arası bir görüşme gerçekleştirdi. İki bakan görüşmenin ardından ortak basıın toplantısı düzenledi.

Basın toplantısında öne çıkan başlıklar şu şekilde:

Almanya Dışişleri Bakanı Maas:

"Almanya olarak her zaman (Türkiye'yle) yapıcı bir ilişkiyi savunuyoruz. Türkiye, NATO içinde çok önemli bir müttefikimiz. Almanya bunu her zaman vurguladı. Gelecekte de çok büyük önemi olacaktır."

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu:

"(Almanya ile) İkili ticaretimiz hızlı şekilde artıyor. Bu sene 40 milyar doların üzerine çıkabileceğini görebiliyoruz.

Libya'da bulunan çok sayıda yabancı savaşçı var, paralı asker var. Bunların çekilmesi konusunda hemfikiriz. Fakat iki egemen ülke arasındaki bir anlaşma gereği buraya verilen askeri eğitim ve danışmanlık desteği gibi ülkenin ihtiyacı olan desteklerin sona ermesi Libya'nın yararına değil. İki ülke arasındaki bu tür anlaşmalara üçüncü taraflar bakımından, doğru bir yaklaşım olmaz.

18 mart mutabakatı tüm yönleriyle vize serbesti dahil olmak üzere gözden geçirilmeli şartsız koşulsuz tam üyelik süreci devreye sokulmalı."

AB İLE YAŞANAN PROTOKOL KRİZİ

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'in Ankara'da 6 Nisan'da yaşanan protokol kriziyle ilgili de konuşan Çavuşoğlu şu ifadeleri kullandı:

'Ben kadın olduğum için böyle oldu demesi yani Türkiye'yi ima etmesi doğru değil. AB'yi kast ediyorsa bu kendi meseleleri. Ama bizdeki protokol kurallarında kadın erkek diye bir şey yok birçok kadın lider sayın Şansölye dahil geldi. kadının siyasette hayata yeri bizim için çok önemlidir. Kendi aralarındaki kavga ve çekişmeyi Türkiye'ye yansıtmasınlar. Bizden kaynaklanan bir durum yok."

ALMANYA'DA TURİZM MESAJI

Aşılama sürecine hız verildiğini belirten Çavuşoğlu, "Halkımızın yüzde 26'sından fazlası aşılandı. 1 milyon 200 bin almanı ağırladık, bu sene de sürdürmeye çalışıyoruz halkımız güvenliği, turizm için önlemlerimizi aldık aşılama süreci, Almanya da biz de önemli mesafe kaydettik güvenli turizm programına ekler getirdik. Aşılama konusunda özellikle turizm bölgelerin ağırlık verdiğimiz gibi, tüm turizm çalışanları, otellerde restoranlarda çalışanlar, şoförler, havaalanlarında çalışanlar, tur rehberleri de dahil turistin görebileceği herkesi Mayıs sonuna kadar aşılayacağız ki tedbirlerimizi alalım" ifadelerini kullandı.

TELİF HAKKI TARTIŞMASI

ABD'den gelen Kovid-19 aşıları ile ilgili telif hakları adımı ile ilgili konuşan Çavuşoğlu, "Elbette şirketlerin telif haklarına saygı duymak gerekiyor. Ama ortak üretim konusunda ülkelerin daha iyi iş birliği yapması gerek" dedi.

KAYNAK : AA
Etiketler
  Kaynak: UlusalAjans
  YORUMLAR 0 Yorum YORUM YAP
Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.
  FACEBOOK YORUM
Yorum
  DİĞER Haberleri
BİZİ TAKİP EDİN
  • Tüm Anketler
    İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI KİM OLMALI?
    YUKARI