Bu yılın sonunda tanıtılıp, 2023 ilk çeyrekte satışı başlayacak Togg ile birlikte elektrikli otomobil ekosisteminde de büyük bir dönüşüm yaşanıyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın elektrikli araçların şarj altyapısını oluşturmak amacıyla devreye aldığı "Elektrikli Araçlar İçin Hızlı Şarj İstasyonları Destek Programı" ile 1 milyar liralık yatırımın önü açılınca sektördeki rekabet de kızıştı. Bakanlığa 200'den fazla yatırımcı başvurup destek almaya hak kazanan 20 firma belirlendi. Bakanlık, 150 milyon lira destek sağlayacak.
ZES YURT DIŞINDA DA HIZLI
Türkiye şarj piyasasının en eski ve büyük şirketlerinden Zorlu Energy Solutions (ZES), sektörün büyük oyuncularından. Zorlu Enerji'nin 2018 yılında yeni nesil teknolojileri hayata geçirmek amacıyla yaptığı en büyük yatırımlardan biri olan Zorlu Energy Solutions (ZES) büyümesini sürdürüyor.
"Hızlı büyüme hedeflerine sahip bir şirket olarak çalışmalarımız devam edecek" açıklaması yapan Zorlu Enerji Ticaret Genel Müdürü İnanç Salman, "Sadece Türkiye'de değil yurt dışında da hızlı büyüyeceğiz.. Türkiye'de yürütülen elektrikli araç şarj istasyonu satışı, kurulumu ve işletmesini kapsayan faaliyetleri ile bu konudaki projelerinin Avrupa Birliği ve çevre ülkelere taşınması ve ilgili ülkelerde bu kapsamda faaliyet gösterilmesi amacıyla bugüne kadar Hırvatistan, Hollanda, İngiltere, İsrail, İtalya, Karadağ, Polonya ve Yunanistan'da şirketlerimizin kurulumunu tamamladık. Orta ve uzun vadeli projeksiyonlarımızda Avrupa'nın tamamına yayılmayı planlayan bir şirketiz. Yaklaşık 1200 lokasyonda 2000'in üzerinde istasyon 81 ilde hizmet veriyoruz" dedi.
TRUGO BİN CİHAZ KURUYOR
Zorlu Holding'in yüzde 23 ortaklığı bulunan Togg, aynı zamanda Trugo markasıyla ülkemizin en büyük tedarikçilerinden biri olacak. Trugo, 81 ilde 600'ün üzerinde lokasyonda 1000 yüksek performanslı şarj cihazı (DC) kurulumu gerçekleştirip, iki bin soket sayısına ulaşacak. Şirket, trafik yoğunluğu yüksek güzergahlarda 25, az yoğunlukta bölgelerde 50 kilometrede bir şarj cihazı kurulumu yapmayı planlıyor.
GÜNEŞE GÜVENİYOR
Elektrikli araçlar için şarj istasyonu işletmeciliğinde lisans alan başka bir firma da Kalyon EV oldu. T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın daha önce açıkladığı, 2030 yılına kadar 250 bin şarj noktası oluşturma hedefiyle de uyumlu olarak Türkiye'nin dört bir yanındaki ulaşılabilir noktalarda kuracağı ultra hızlı şarj ünitelerinin kurulumu için lisans alan şirket, özellikle güneş enerjisine yaptığı yatırımlarla dikkat çekiyor.
KOÇ CİHAZLARI DA ÜRETECEK
Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'nun Şarj Ağı İşletmeciliği Yönetmeliği kapsamında Şarj Ağı İşletmecisi olmak üzere lisansını alan en yeni şirketlerden biri de WAT Mobilite oldu. Koç Grubu şirketleri Opet, Otokoç Otomotiv ve Entek Elektrik tarafından kurulan WAT Mobilite, sektörün en büyüklerinden olmayı planlıyor.
WAT Genel Müdürü Oğuzhan Öztürk "Elektrikli araç şarj cihazlarının ülkemizde yerli olarak tasarlanmasını ve üretilmesini kritik görüyoruz. Ülkemizin mühendislik birikimine, üretim altyapısına ve lojistik yönetimi kapasitesine çok güveniyoruz. Güç elektroniği ve yazılım temelli elektrikli araç şarj teknolojileri konusunda global ölçekte etki yaratmayı hedefliyoruz. 2022 yılı sonu itibarıyla WAT fabrikamızda üretimine başlayacağımız şarj cihazlarının, 2023 yılı itibarıyla yerlileştirme çalışmalarını hızlandıracak ve geleceğe damga vuracak teknolojileri ülkemize kazandırmak için var gücümüzle çalışacağız. Şarj istasyonları konusunda Türkiye çapında hızlı bir yaygınlaşma hedefimiz var" açıklaması yaptı.
KAYNAK : AKŞAM - SÜMER DEMİRCİLER