NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, İsveç ve Finlandiya dışişleri bakanlarıyla ortak yaptığı basın açıklamasında, söz konusu iki ülkenin NATO'ya üyeliği için onay sürecinin resmen başlatıldığını belirtti.
NATO Genel Sekreteri, bugünün Finlandiya, İsveç ve ittifak için "iyi bir gün" olduğunu söyledi.
STOLTENBERG "FETÖ TERÖRÜ" DEDİ
Stoltenberg, "Masanın etrafındaki 32 ulusla daha da güçlü olacağız ve on yılların en büyük güvenlik kriziyle karşı karşıyayken insanlarımız daha da güvende olacak" ifadesini kullandı.
Stoltenberg, "Akılları ve kalpleri kazanmanın en iyi yolu hem daha agresif Rusya hem de FETÖ terörü ile karşı karşıya olduğumuz tüm güvenlik tehditlerine karşı birlikte durmaktır. Hem daha agresif bir Rusya ve elbette FETO terörü" ifadesini kullandı.
NATO chief Stoltenberg:
- President Putin trying to close NATO’s door, we demonstrate that NATO’s door remains open
- Best way of winning minds and hearts is to stand together in addressing all security threats we face both more aggressive Russia but also FETO terrorism pic.twitter.com/fwMOIHIQb5
İSVEÇ VE FİNLANDİYA'DAN AÇIKLAMA
Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto, "Terörizm hepimiz için ciddi bir tehdit" ifadesini kullanarak, ülkesinin NATO'nun güvenliğine katkıda bulunacağına işaret etti:
"Elbette Türkiye ile çok iyi ve uzun vadeli bir ilişkimiz var. Türkiye, Avrupa Birliği üyeliği için başvurduğunda bu süreci savunan ülkelerden biri de biziz. Türkiye ile barış, arabuluculuk konularında çok yakın bir işbirliğimiz var. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ile düzenli temaslarımız var. Mutabakat aslında Türkiye'nin dile getirdiği terörden PKK'ya kadar tüm endişeleri ele aldık. Mutabakatta atılması gereken adımlar belirtildi. Bu işbirliğine dayanarak ilerleyebiliriz."
İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde de ülkesinin gelecek NATO üyesi olarak, tüm müttefiklerin güvenliğine katkı sağlayacağını kaydetti:
"Finlandiya, İsveç ve Türkiye arasında güvenlik ve terör konusunda Türkiye'nin endişelerini gidermek için bir mutabakat anlaşması imzaladık. O mutabakatı onurlandıracağız, bunun takipçisi olacağız ve ortak bir mekanizmamız da olacak. Bu yüzden umarım üç ülke, İsveç, Finlandiya ve Türkiye bunun iyi bir mutabakat olduğunu görebilir."
Türkiye'nin teröristlerin iadesi konusundaki çekinceleri devam ediyor. Onay için TBMM'nin kararı bekleniyor.
KAYNAK : AA