Ergoterapideki temel amaç otizmli bireylerde bağımsızlık!

Otizm spektrum bozukluğuna sahip bireyin günlük yaşam aktivitelerinde; öz bakım, oyun ve üretici aktiviteler ile serbest zaman aktivitelerinde sınırlılık gözlemlenebildiğini söyleyen uzmanlar, ergoterapideki temel amacın günlük yaşam aktivitelerindeki bağımsızlığı hedeflemek olduğunu vurguluyor.
 Tarih: 26-10-2023 21:29:32
Ergoterapideki temel amaç otizmli bireylerde bağımsızlık!

Uzman Ergoterapist Cahit Burak Çebi, “Ergoterapi; otizmli bireylerde, denge, koordinasyon, vücut farkındalığı, motor planlama, dikkat/aktivite sürdürebilirliği, görsel uzaysal algı, işitsel dil becerileri ve akademik becerilere katılımın sağlanmasına odaklanıyor.” dedi.

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Feneryolu Tıp Merkezi Uzman Ergoterapist Cahit Burak Çebi, 27 Ekim Dünya Ergoterapi Günü dolayısıyla otizm spektrum bozukluğu olan çocuk ve ergenler için ergoterapinin temel hedefleri hakkında bilgi verdi.

Uzman Ergoterapist Cahit Burak Çebi, ergoterapideki temel amacın günlük yaşam aktivitelerindeki bağımsızlığı hedeflemek olduğunu ifade ederek, otizm spektrum bozukluğuna sahip bireyin günlük yaşam aktivitelerinde; öz bakım, oyun ve üretici aktiviteler ile serbest zaman aktivitelerinde sınırlılık gözlemlenebildiğini kaydetti.

Öz bakım becerileri ergoterapi ile destekleniyor

Günlük yaşam aktivitelerine katılımın hedeflendiğini dile getiren Çebi, “Otizm spektrum bozukluğu olan çocuk ve ergen grubunda duygusal ve davranışsal süreçler, sosyal etkileşim, öz bakım becerileri, duyusal beceriler, motor beceriler, akademik öncesi ve akademik beceriler, yürütücü işlevler ergoterapi sürecinde desteklenmektedir.” dedi.

Otizmli bireylerde yemek yeme, giyinme, banyo yapma, saçlarının taranması, tırnak kesme, tuvalet gibi kendine bakım aktiviteleri, oyun aktiviteleri ve sosyalleşme gibi serbest zaman aktivitelerindeki hassasiyetlere yönelik çalışmalar yapılarak bağımsızlığın desteklemesinin amaçlandığını anlatan Çebi, şöyle devam etti:

“Aynı zamanda ergoterapi; otizmli bireylerde, denge, koordinasyon, vücut farkındalığı, motor planlama, dikkat/aktivite sürdürebilirliği, görsel uzaysal algı, işitsel dil becerileri ve akademik becerilere katılımın sağlanmasına odaklanıyor.”

Aile ve çocuk bir bütün olarak değerlendiriliyor

Uzman Ergoterapist Cahit Burak Çebi, ergoterapi sürecinde aile ve çocuğun bir bütün olarak değerlendirilmesi gerektiğini anlatarak, “Terapiden edilen kazanımın günlük yaşama genellenebilmesi için ailenin ev ortamını da çocuğun ihtiyaçlarına göre düzenleme yapması gerekmektedir. Aynı zamanda hedeflenen becerilerin ev ve okul ortamında da sürdürebilmesi için uzman tarafından belirlenen önerilen aile ve eğitimciler tarafından günlük yaşamda uygulanması önemli.” şeklinde görüşlerini dile getirdi.

Ergoterapinin otizmli çocuk ve ergenler için etkili olabilmesi için nelere dikkat edilmesi gerektiğini de söyleyen Çebi, şunları anlattı:

“Otizm spektrum bozukluğuna sahip bireyin ihtiyacına ve günlük yaşamda ki sınırlılıklarına göre belirlen terapi süreci, hedeflenen planlamaya göre ilerlemelidir. Uzman tarafından belirlenmiş terapi süresi ve sıklığına düzenli katılım terapi sürecindeki başarının temel kriterini oluşturmaktadır.

Uzman tarafından belirlenen hedefler ve uzman tarafından verilen öneriler doğrultusunda bireyin, bakım verenin ve eğitimcilerin günlük yaşamdaki rolü de terapi sürecinde başarıyı doğrudan etkilemektedir. Birey ve bireyin sosyal çevresi göz önünde bulundurularak süreç yönetilmelidir.

Etiketler
  YORUMLAR 0 Yorum YORUM YAP
Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.
  FACEBOOK YORUM
Yorum
  DİĞER SAĞLIK Haberleri
BİZİ TAKİP EDİN
  • YUKARI