Tatil, aile iletişimini güçlendirmek için ideal zaman sunuyor

Çocuklar karnelerinden değil, ailelerinin tepkisinden kaygılanıyor
 Tarih: 25-01-2024 14:31:26
Tatil, aile iletişimini güçlendirmek için ideal zaman sunuyor

Çocuğun notları zayıf geldiyse ona bağırıp cezalandırmak yerine nedenlerinin anlaşılmaya çalışılması gerektiğini ifade eden uzmanlar, çocuğun notları yüksek olduğu için pahalı hediyelerle ödüllendirmekten kaçınmak gerektiğini söylüyor.

Tatilin, aile içi iletişimi güçlendirmek için ideal bir zaman sunduğunu dile getiren Uzman Klinik Psikolog İnci Nur Ülkü, “Ailecek yapılan aktiviteler, ortak zaman geçirmek ve duygusal bağları kuvvetlendirmek açısından önemlidir.” dedi.

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Uzman Klinik Psikolog İnci Nur Ülkü, sömestr tatilini çocuklar ve aileleri açısından değerlendirdi.

İkinci döneme güzel başlangıç için yarıyıl tatili önemli bir fırsat

2023-2024 eğitim öğretim yılının ilk yarısının tamamlanarak, yorucu bir eğitim döneminin geride kaldığını ifade eden Uzman Klinik Psikolog İnci Nur Ülkü, “Çocukların ikinci döneme güzel başlangıç yapmaları için yarıyıl tatili önemli bir fırsattır. Çocukların arada bir rahatlamaya ihtiyacı var.” dedi.

Çocuğun notları zayıf geldiyse ona bağırıp cezalandırmak yerine nedenlerinin anlaşılmaya çalışılması gerektiğini dile getiren Uzman Klinik Psikolog İnci Nur Ülkü, “Bir çocuğun ailesi tarafından olduğu gibi kabul edilmesi çocuk açısından çok önemlidir. Çocuklar karnelerindeki zayıflar nedeniyle kaygılanmak yerine ailesinin vereceği tepki nedeniyle kaygılanırlar.” diye konuştu.

Ailelere öneriler neler?

Ailelere “Çocuğunuzun sene içinde gösterdiği çabayı ifade edin. Karnesi hakkında onun da düşüncelerini ve duygularını ifade etmesine olanak sağlayın. Çözüm yollarını çocuğunuzla birlikte değerlendirin.” önerilerinde bulunan Uzman Klinik Psikolog İnci Nur Ülkü, şöyle devam etti:

“Karnede geliştirilmesi gereken dersleri hakkında konuşmadan önce yüksek olan notlarını takdir edin. Başarılı olduğu alanları da ön plana çıkarın. Kardeşiyle ya da çevredeki diğer çocuklarla kıyaslamayın. Çocuğunuzla konuşurken onu yargılamadan düşük notların nedenini bulmasına yardımcı olun.

Çocuğu yargılamak, eleştirmek yerine anlamak gerekli

Örneğin; Matematik dersinde düşük not alan bir çocuğunuza ‘Türkçe notların konuyu anladığını gösteriyor ancak Matematik dersinde biraz zorlandığını düşünüyorum. Sen ne düşünüyorsun? Çalışma sistemini gözden geçirmek ister misin?’ diye sorabilirsiniz. Böylece çocuğunuzu yargılamak, eleştirmek yerine anladığınızı ve desteklemek istediğinizi göstermiş olursunuz.”

Çocuğun notları yüksek olduğu için pahalı hediyelerle ödüllendirmekten kaçınmak gerektiğini kaydeden Uzman Klinik Psikolog İnci Nur Ülkü, “Bu tür hediyeler, çocuğunuza onu yalnızca yüksek notlar aldığında sevdiğiniz mesajı verebilir. Çocuklar, her şeye rağmen koşulsuz sevildiğini ve ona güvenildiğini hissetmelidir.” dedi.

Tatil bireysel gelişim ve aile bağlarını güçlendirmek için bir fırsat

Uzman Klinik Psikolog İnci Nur Ülkü, yarı yıl tatili dönemine ilişkin, “Bu dönem, dinlenme ve eğlence yanında, bireysel gelişim ve aile bağlarını güçlendirmek için benzersiz bir fırsat sunuyor.” dedi.

Çocukların ve ailelerin bu süreci en iyi şekilde değerlendirmeleri için bazı önerilerde bulunan Uzman Klinik Psikolog İnci Nur Ülkü, “Tatiller çocuklar için dinlenme, tekrar enerji toplama, eğlenme, aileleriyle birlikte olma, ders stresinden uzaklaştırma amacıyla değerlendirilmelidir. Tatil, aile içi iletişimi güçlendirmek için ideal bir zaman sunar. Ailecek yapılan aktiviteler, ortak zaman geçirmek ve duygusal bağları kuvvetlendirmek açısından önemlidir.” dedi.

Tatil boyunca çocuklar evde boş kalmasınlar

Tatil dönemini hiç derslere bakmadan geçirmenin çocuğun okula adaptasyonunu zorlaştıran bir sürece girmesine sebep olabildiğini ifade eden Uzman Klinik Psikolog İnci Nur Ülkü, “Çocukların karneleri zayıf olsa bile tatilin bir kısmında dinlenmeliler, dinlenip yeni dönem için enerji toplamaya ihtiyaçları var. Yarıyıl tatilinde çocuğu kısıtlamak yerine, eksik olduğu konuları tekrarlaması sonrasında aktivite planlaması yapılabilir. Sömestr tatili, öğrenmeyi sadece derslerle sınırlamamalı. Bilim projeleri, kitap okuma etkinlikleri, aile oyunları gibi eğlenceli ve eğitici aktivitelerle çocukların öğrenme süreçlerini destekleyin. Tatil boyunca çocuklar evde boş kalmasınlar. İlgileri doğrultusunda aktiviteler planlayın. Bu süre zarfında, çocuklara ilgi duydukları konularda derinleşme ve yeteneklerini geliştirme şansı tanıyın. Sanat, spor, müzik gibi alanlara yönlendirmek, özgüvenlerini artırabilir.” diye konuştu.

Çocuğunuzun merak ettiği tarihi yerleri gezin

Ailelerin çocuklarıyla açık havada vakit geçirmeleri önerisinde de bulunan Uzman Klinik Psikolog İnci Nur Ülkü, şöyle devam etti: “Hava nasıl olursa olsun, çocuğunuzla yürüyüş yapın. Doğa yürüyüşleri yapın. Çocuğunuzun merak ettiği tarihi yerleri gezin. Sinema tiyatro gibi aktivitelerle keyif alarak yaratıcılıklarını geliştirebilirler. Bu tatil döneminde belki çocuklar daha geç uyumak isteyebilir. Tatil döneminde kurallarınızı çocuklarınızla konuşup biraz daha esnetebilirsiniz.

Ailece kitap okuma saatleri planlayın

Çocukların öğrendiklerini tekrar etmesi, kalıcı bir öğrenme ve akademik başarıyı sağlayacaktır. Bu sebeple tatil dönemlerinde tekrar çalışmaları yapmak önemlidir. Tatilde çocuğunuzla birlikte bir çalışma programı yapın ve günün hangi saati ders çalışacağına, ödevlerini yapacağına birlikte karar verin. Eksik kalan konuları günün belli saatlerinde desteklenebilir.

Teknoloji kullanımı belirli kurallarla sınırlandırılmalıdır. Çocuğunuzun televizyon, bilgisayar ve tablet kullanım süresini birlikte konuşarak belirleyin. Bunu yaparken yasaklama şeklinde değil ‘bugünlük buna ayırılan zaman bu kadar’ şeklinde ifade edilebilir. Arkadaşlarıyla planlar yaparak sosyalleşmesini destekleyin. Ailece kitap okuma saatleri planlayın.”

Etiketler
  YORUMLAR 0 Yorum YORUM YAP
Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.
  FACEBOOK YORUM
Yorum
  DİĞER SAĞLIK Haberleri
BİZİ TAKİP EDİN
  • YUKARI