Op. Dr. Şaban UYSAL
  06-10-2022 21:18:00

ERKEN TEŞHİS HAYAT KURTARIR

Of Devlet Hastanesi Başhekimi ve Genel Cerrahi Uzmanı Op.Dr.Şaban UYSAL Meme Kanseri Farkındalık Ayı ile ilgili açıklama yaptı. UYSAL açıklamasında herkesi uyardı, erken teşhisin önemine dikkat çekti. UYSAL,’’ Meme Kanseri ülkemizde ve tüm dünyada kadınlarda en sık görülen ve aynı zamanda en sık ölüme neden olan kanser türüdür. Her 8 kadından biri meme kanseri riski altındadır. Dünya Sağlık Örgütü tarafından 2004 yılından beri Meme Kanserinde erken teşhisin önemi ve meme kanseri farkındalığının vurgulanması amacıyla Ekim ayı ‘’ Meme Kanseri ‘’ bilinçlendirme ve farkındalık ayı olarak belirlenmiştir .Bu bilinçlenmenin sembolü olarak da Pembe Kurdela yaygınlaştırılmıştır ‘’ dedi.

KETEM’LER TARAFINDAN KONTROLLER YAPILIYOR

Dr. UYSAL açıklamasında şunları kaydetti: ‘’ Erken tanıda en önemli olay 20-40 yaş arasındaki kadınların bir kez ayakta iken aynanın karşısında kendi kendilerini muayene etmesidir. Meme derisinde kızarıklık meme başında çekilmeler ,ele gelen yumrular ( kitle),koltuk altında bezeler farklı durumları fark eden bir kadın mutlaka bir Genel Cerrahi Uzmanına başvurmalıdır. Hiçbir şikayeti olamayan 20-40 yaş arası kadınlar ; 2 yılda bir mutlaka rutin muayene için Genel Cerrahi Uzmanına başvurmalıdır.40 yaşın üzerindeki kadınlar ; ayda bir kez kendi kendine muayene dışında 2 yılda bir mamografi çekilmelidir. Mamografi taramaları Ülkemizde her ilde olan KETEM ( Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi ) ‘ler tarafından vatandaşlarımıza yapılmaktadır. Çekilen tarama mamografilerde anormal bulgu saptanan kadınlar telefon ile bilgilendirilip Genel Cerrahi Uzmanına yönlendirilmektedir.

Of Devlet Hastanemiz Genel Cerrahi Polikliniğine başvuran kadın hastalarımıza Meme Kanseri konusunda bilgilendirmeler yanında muayene ,tetkik ve gerektiğinde tedavi amaçlı işlemler ve tedaviler yapılmaktadır.

Dr.UYSAL son olarak; meme kanserinde değil esas geç kalınmasından korkulması gerektiğini belirtip, gerçekten meme kanseri erken teşhis edildiğinde tedavi edilebilen bir hastalıktır diyerek ,erken teşhisin ve tarama yöntemlerinin önemini vurgulayarak sözlerini tamamladı.

  FACEBOOK YORUM
Yorum
  YAZARIN DİĞER YAZILARI
BİZİ TAKİP EDİN
  • YUKARI