Yalçın BEL
  Güncelleme: 24-05-2021 14:21:00   13-10-2020 15:46:00

KARTAL ÜZERİNE... YAZI BENDEN YORUM SİZDEN

“2019 Yerel Seçimleri’nin üzerinden bir buçuk yıl geçti. Vatandaşların ve seçimlerde kurulan ittifaklara destek veren siyasi partilerin beklentileri gerçekleşti mi?

Bundan sonra köşemde seçilen belediye başkanlarının seçim sürecinde vatandaşlara verdikleri sözlerin ve açıkladıkları projelerin hangilerinin gerçekleştiği, hangi aşamada olduğunu ve kurulan ittifak ortaklarının seçim sonrası durumlarını sizlerle paylaşacağım.

İlk yazıma, Kartal’da seçimlerde CHP’nin adayını destekleyen ‘Millet İttifakı’ ortağı İYİ Parti ve AK Parti adayını destekleyen ‘Cumhur İttifakı’ ortağı MHP ilçe başkanlarının gazetecilerle bir hafta içinde düzenlediği basın toplantılarının analizi yapacağım.

BİR HAFTADA İKİ TOPLANTI

Seçimin üzerinden bir buçuk yıl geçti. Kurulan ittifakların desteğiyle seçimlerin kazanılmasında payı olan siyasi parti teşkilatları artık somut adımların atılmasını bekliyor.

Bu yazımda Kartal’ı kaleme aldım. Bunun sebebi Kartal’da seçimlere ortak adayla giren ‘Millet’ ve ‘Cumhur’ ittifakı ilçe başkanlarının bir hafta içinde basınla toplantı düzenlemesi etken oldu.

Bir gazeteci olarak hem İYİ Parti Kartal İlçe Başkanı Fuat Onbaşılı’nın, hem de MHP Kartal İlçe Başkanı Metin Özüpek’in düzenlediği basın toplantılarına katıldım.

İlk toplantı İYİ Parti Kartal İlçe Başkanlığı tarafından 4 Ekim Pazar günü gerçekleşti.

İYİ Parti Kartal İlçe Başkanı Fuat Onbaşılı’nın konuşmasının satır başları;

 “AKRABA, EŞ, DOST KAYIRMACILIĞI ASLA İSTEMİYORUZ”

"Toplantıda konuşan Onbaşılı; “Biz Kartal Belediyesi’nin başarılı olmasını istiyoruz. Eşe, dosta, yandaşa kaynakların aktarılması değil, toplumun her kesimine eşitlik ilkesinde hizmetlerin ve avantajların aktarılmasını istiyoruz. Akraba, eş, dost kayırmacılığı asla istemiyoruz. Belediye Başkanımız Sayın Gökhan Yüksel, CHP Üyesi, ittifak üyesi bir belediye başkanıdır. İlerleyen zamanda bir İYİ Parti üyesi de tercih edilebilir. Bizim için önemli olan hangi parti üyesi olduğu değil, ittifakın ana ilkesine ne kadar sahip çıktığıdır. Millet İttifakı adayları, başarılı olmaya mahkumlardır. Açıkça belirtmek isterim ki, İYİ Parti Kartal referansıyla Kartal Belediyesi’nde hiçbir istihdam yapılmamıştır. Bu bizim tercihimizdir. Bize yakın olan hiçbir isim üzerinden ihale gibi bir talep geliştirmedik. Kartal Belediyesi yönetimini serbest bırakarak hizmet yönetim süreçlerini tamamlamasını bekledik. Bir buçuk yıllık hizmet sonrasında Kartal Belediyesi’nin hesap verebilir durumda olmasını istiyoruz. Bu durumu, Türkiye’nin ihtiyacı olan bir demokrasi fırsatı olarak görmelerini istiyoruz."

“TABANIMIZDA TALEP VAR”

"Kartal Belediyesi’ne vermiş olduğumuz bir kadro yok. Ama tabanımızdan bir talep var. Yok desek kimseyi inandıramayız. Kendilerine talepleri ilettik ama üstelemedik. Daha çok kendi tabanımızı teskin ettik. Yeni dönemde bu böyle olmayacak. Çünkü ortak olamadığınız ittifaka oy veremezsiniz. Bunun için ortaklığı güçlendirmek zorundayız."

“BELEDİYEYE BASKI UYGULAMADIK”

"Bir süreç yönetimi yaptık. Çünkü İBB Başkanı yenidir, Kartal Belediye Başkanı yenidir. Gelen talepleri ulaştırdık. Bunu yaparken de Gökhan Başkana da fırsat vererek, ittifakın ruhuna ters düşecek baskı unsurlarına başvurmadık."

“ELEŞTİRİLERİMİZ ŞAHIS ODAKLI DEĞİL”

"Gökhan Başkan ile hiçbir özel sorunum yok, aksine çok iyi anlaşıyoruz. İletişimimiz çok kuvvetli. CHP İlçe Başkanı ile de dostuz diyebilirim. Biz CHP ile ilişkilerimizi daha da fazla güçlendirmek istiyoruz. Bizim eleştirisel tutumumuz Kartal Belediyesi’nin lehine olabilir. Bu eleştirileri Gökhan başkan özelinde algılamamak gerekir."

“YENİ DÖNEMDE PROJELERİ TAKİPTE OLACAĞIZ”

"Kartal Belediyesi’ne öneri mahiyetinde iki proje verdik. Toplumsal sorumluluk ve istihdam arttırıcı bir proje. Hem de pandemiyle alakalı öneri mahiyetinde proje verdik. Ancak takibini serbestliği sağlamak adına yapmadık. Ama yeni dönemde proje ortağı olarak takip edeceğiz. Gökhan Başkan genç ve değerli bir kişi. Belediyecilikte benden tecrübeli. Benim de özel sektörde 23 yıllık bir tecrübem var. Bu tecrübeyi ona aktarmam lazım."

İkinci toplantı MHP Kartal İlçe Başkanlığı tarafından 11 Ekim Pazar günü gerçekleşti.

MHP Kartal İlçe Başkanı Metin Özüpek tarafından düzenlenen toplantıya MHP meclis üyeleri ve AK Parti Kartal İlçe Başkan Yardımcısı katıldı. Özüpek’in konuşmasının satır başları;

“CUMHUR İTTİFAKI 2016 YILINDA KURULDU”

"2016 yılındaki hain FETO kalkışma süreci sonrası Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanımız Devlet Bahçeli beyefendinin öngörüleriyle bir ittifak kuruldu. Bu ittifakın adı da ‘Cumhur İttifakı’ olarak değerlendirildi. Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin ayakta kalabilmesi, daha güçlü bir şekilde tek başlı sistemle daha rahat hareket edebilmesi açısından Cumhurbaşkanlığı Yönetim Sistemi ile memleket farklı bir sisteme ve akışa girmiş oldu. Bunun içinde hem ‘Cumhur İttifakı’ hem de ‘Millet İttifakı’ olarak bir yarış oldu."

“SEÇİM BİTTİ SİYASET AMA BİTMEZ”

"Kartal’da da Milliyetçi Hareket Partisi olarak ‘Cumhur İttifakı’nın doğasına ve kurallarına uygun olarak elimizden geldiği ölçüde seçim satında bir mücadele verdik. Sonuçta ‘Millet İttifakı’ olarak Cumhuriyet Halk Partisi adayı Gökhan bey kazandı. Siyaset bitti mi? Tabi bitmez. Sonuçta biz Kartal’da yaşıyoruz. Kartallıyız, Kartal için ne yapmalıyız konularında istişarelerde bulunmak ve çözüm önerileri üretmek için çalışmalar yapıyoruz."

 “UYGULAMAYA GEÇİLMEMİŞ ÇOK ŞEY VAR”

"Biz muhalefetiz belediye değerlendirme yapacak ki biz yorum yapalım. Eleştiri yaparken doğru noktalar üzerinden gitmek gerek. Gökhan Bey kazandı lakin peşinde pandemi süreciyle karşılaştık. Doğal olarak pandemiyle ilgili bir mücadele varken durup dururken rastgele eleştirmek gibi bir durum yok. Ama olumsuz şeyler yok mu? Var… Bunların hepsi dosya dosya bizde var. Ama pandemi sürecini de göz önünde bulundurmakta fayda var diye düşünüyorum. Neticede belediye kazanılırken yaptıkları vaatler var. Uygulamaya geçilmemiş vaat edilmiş çok şey var."

“KAYGILARIMIZ VAR”

"Bizim en çok dikkatimizi çeken Büyükşehir ‘Millet İttifakı’na geçmeseydi belki Kartal’da çalışma adına bir şey göremeyecektik diye de kaygılarımız var. Kartal Belediyesi olarak net olarak şunu yapıyoruz durumu söz konusu değil. Büyükşehirin lojistik desteğiyle yapılan bazı şeyler var Kartal’da. Vatandaş için iyi ama Kartal Belediyesi Kartal için ne yapıyor dediğimizde neler yaptıklarıyla ilgili görsel bir açıklama yaptıktan sonra daha net şeyler söyleyeceğim."

“RANDEVU TALEBİMİZE DÖNÜŞ OLMADI”

"Gökhan Bey Belediye Başkanı olmadan önce beşeri ilişkilerimiz çok iyiydi. Abi kardeş ilişkimiz vardı. Lakin belediye başkanı olduktan sonra biz usulen Milliyetçi Hareket Partisi olarak hayırlı olsun demek için randevu talebinde bunduk. Siyaset yapıyoruz ayrıca Kartallıyız. 15 gün dönüş olmayınca biz ilçe sekretaryamıza Kartal Belediyesi’ni aratıp Milliyetçi Hareket Partisi adına partim bu an itibariyle bir talebimiz yoktur, bize de dönüş yapılmasın dedik.  X bir derneği X bir sendikayı veya X bir vatandaşın randevu taleplerini birkaç gün sonra belediye başkanının odasında gördüğümüz için… Milliyetçi Hareket Partisi tamam Kartal’da 25 bin oy almış siyasi bir hareket. 25 bin oy almış siyasi bir partinin başkanına ve teşkilatına 15 gün bu siyasi ahlakta yanlış algılanır. Bize dönüş yapılmasın dediğimizde bu sefer özel kalemden aranmaya başlandık. Kurdukları cümlelerde sıkıntılı ‘Yanlışlık olmuş, gözden kaçmış, sehven olmuş’ açıklamaları yapıldı. Milliyetçi Hareket Partisi gözden kaçılacak bir siyasi hareket değil. Milliyetçi Hareket Partisi 25 bin oy alabilir ama özgün ağırlığını da bu millette, Kartallılarda iyi biliyor. Hayırlı olsuna gidemediğim randevu verilmemiş bir belediye başkanıyla nasıl bir diyalog kurabilirim."

Ayrıca Metin Özüpek, geçen hafta İYİ Parti Kartal İlçe Başkanlığı tarafından yapılan basın toplantısı üzerine şu yorumlarda bulundu;

“Basın toplantısında meclis üyelerinin olmadığı dikkatimi çekti. Şimdi belediye ile ilgili durumlarda Kartallı vatandaşlarımızın artı Milliyetçi Hareket Partisi’ne oy vermiş vatandaşlarımız önce olmak üzere bütün Kartallılar bizde belediyeyle ilgili bir talepte bulunduğunda bizler direk meclis üyeleri arkadaşlarımız üzerinden diyalog sağlıyoruz. Şimdi ben burada meclis üyelerimle birlikte olmadığım zaman bir kopukluk olduğu gözükür. Orada da şöyle bir durum mu var… Onu zaman gösterir. Acaba meclis üyeleri onların dediği gibi istediğini alıyor veya istediğini işe sokabiliyor da partilerimi yapamıyor o onların vereceği bir cevap. Sanki ben öyle bir şey hissettim…”

 

 

  FACEBOOK YORUM
Yorum
  YAZARIN DİĞER YAZILARI
BİZİ TAKİP EDİN
  • Tüm Anketler
    İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI KİM OLMALI?
    YUKARI