Yalçın BEL
  Güncelleme: 05-04-2021 16:47:00   12-08-2020 15:22:00

İĞNEYİ ÖNCE KENDİME BATIRDIM

 

Genelde eleştiriye açık bir millet değilizdir. Biri bizi eleştirdiğinde, yapılan eleştirinin haklı haksız yönlerini düşünmeden hemen savunma mekanizmamızı harekete geçiririz.

Eleştiri basit anlatımıyla, ‘Bir konu/olay hakkında olumlu ve olumsuz düşüncelerin ifade edilmesidir.’ Eleştirinin, karşı tarafı incitmeden dozunun iyi ayarlanarak kişisel hırs ve önyargılardan arındırılmış dille yapılması esastır. Eleştiriye cevap veren tarafında eleştirilere gözünü kapatıp ‘hata veya yanlışı’ görmemezlikten gelerek araştırma yapmadan cevap vermemesi gerekir.

* Yaşadığım bir olayı önce kendimi eleştirerek sizlerle paylaşmak istiyorum.  Geçenlerde ilkokul ikiye (üçe geçti) giden oğlum televizyon seyrederken ‘baba bak’ diyerek bana seslendi.  ‘TRT Çocuk’ kanalı açıktı. Hayvanların içinde olduğu bir çizgi film seyrediyordu. ‘Ne oldu oğlum?’ dedim. O da kalkarak ekranın altında yazan çizgi filmin adını parmağıyla gösterdi. ‘Akıllı Tavşan Momo’ydu filmin adı. İçimden oğlum bana ne anlatmaya çalışıyor dedim.

Cevabını 9 yaşındaki oğlum bana çizgi filmin adını göstererek çoktan vermişti bile… Çok dikkatli bir insandım ya! Yanılmıştım. İşte bu eleştiriyi kendime o yüzden yapıyorum.

Çocuklarıma içinde subliminal mesajlar içeren dizi, film ve oyunlara karşı dikkatli olmaları konusunda sürekli uyarılarda bulunuyorum. Oğlum bana yapmam gerekenin sadece uyarıdan ibaret olmadığı gerçeğini göstermişti. Kontrol ve denetimin sürekliliği çok önemliydi…

*Hatırlarsınız… Çocukları intiharın eşiğine getirdiği iddia edilen ve dünya basınında ve ülkemizde haber olan, uzmanların aylarca televizyon ve gazetelerde dikkatli olmamız konusunda uyarılarda bulunduğu ‘Mavi Balina’ ve ‘Momo’ oyunlarını… 

Bende bu konu gündeme geldiği o günlerde çocuklarımı karşıma alıp sorumlu bir ebeveyn olarak uygun bir dilde o tür oyunları oynamamaları ve videolarını seyretmemeleri nasihatinde bulunmuştum.

* Oğlum çizgi filmin adını bana gösterdiğinde hiç beklemediğim bir yerden gol yemiştim. TRT gibi bir devlet kurumunda, bir çizgi film kahramanının uzmanların biz ebeveynlere dikkatli olmamız konusunda uyarılarda bulunduğu oyunlardan birinin adı verilmesi beni çok şaşırtmıştı. Oğluma uygun bir dille olayı anlatmak için hemen çizgi filmle ilgili araştırma yapmaya başladım.

Çizgi filmin yerli bir şirket tarafından hazırlandığını, filmin adının çocukların yaratıcılıklarını ve hayal dünyalarını zenginleştirmeyi hedefleyen kahramanı ‘Akıllı Tavşan Momo’ya verildiğini öğrendim. Yardımlaşmayı ve iyilik yapmayı her bölümde farklı konularla işleyen filmin TRT kurumunda görevli pedagoglarca da onaylandığı bilgisine ulaştım.

* Bir şeyler gözden kaçmış olsa gerekti. Aynı benim gözümden kaçtığı gibi… Nasıl olurda konusu bu kadar güzel, grafik ve efektleri muhteşem olan filmin kahramanının adı ‘Acaba o oyunu oynuyor mudur?’ korkusunu yaşadığımız oyunlardan birinin adı verilirdi?

*Bazen bir şeye çok inanırsınız arkasından kapılıp gidersiniz ya. Yapılan eleştirilere kulak kapatıp hep karşı taarruza geçersiniz ya… Bu da öyle bir şeydi sanırım.

* Eleştiri üslubunca yapıldığı zaman bal kaymak gibidir. Eleştiri yapan kişinin eleştirisinin dozajını iyi ayarlaması ve karşı tarafta kalıcı tamiri mümkün olmayan hasarlar vermemesi gerekmektedir. Eleştiriye maruz kalan kişinin de önce sakin bir kafayla yapılan eleştiriyi tartıp biçtikten sonra cevap vermesi en doğru yöntemdir.

* Ben kendi adıma oğlumun bana karşı sessiz eleştiri karşısında hatamı görmüş ve bunu gözümden nasıl kaçırmıştım diye kendimi sorguladım. Araştırmamı tamamladıktan sonra oğlumun yanına giderek bana parmağıyla gösterdiği ‘Akıllı Tavşan Momo’nun çizgi filmin kahramanı olduğunu ona oynamama uyarılarında bulunduğum kötü karakterin tam tersine yardımlaşma ve iyilik yapma mesajları veren bir kahraman olduğunu anlatmaya çalıştım. 9 yaşındaki oğlum çizgi film kahramanının adının kötü dediğim oyundaki kahramanın adını çağrıştırdığı için bunu nasıl algıladı bilemem!

* Yorumu TRT yetkililerine bırakıyorum. TRT gibi milli ve ulusal yayın yapan bir kanalda çizgi film kahramanına verilen isim, sorgulama ve araştırma yapılmadan mı verildi?

Bazen kendimize veya çalıştığımız kurumlara yönelik yapılan eleştiriler zaman zaman üzerimizde kötü etkiler yaratabiliyor. Yapılan tenkitlere karşı alıngan olmadan yapılan eleştirileri ölçüp tartıp sonra cevap vermek en doğrusudur.

Eleştiriye açık olmak demek her yapılan olumsuz yorumları kabul etmek anlamına gelmez. Yapılan eleştiriler bazen doğru tespitler içerebilir.  Bunları görmemezlikten gelmek, yapılan eleştirinin nedenlerini araştırmamak gözümüzü gerçeklere kapatmak anlamına gelir.

Kalp gözümüzün açık olması dileğiyle…

Kalın sağlıcakla…

 

 

  YORUMLAR 1 Yorum YORUM YAP
R. Emre ÖZEL 15-08-2020 23:07:00

Elinize sağlık.

  FACEBOOK YORUM
Yorum
  YAZARIN DİĞER YAZILARI
BİZİ TAKİP EDİN
  • Tüm Anketler
    İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI KİM OLMALI?
    YUKARI