Yalçın BEL
  Güncelleme: 24-05-2021 14:23:00   26-03-2021 15:55:00

ÇOCUKLARIMIZ SÜPER TAŞIYICI MI?

Ben başından beri pandemi sürecinde çocuklarımızın virüse yakalanmada ve yayılmasında farklı bir noktada olduğunu düşünenlerdendim…

Son günlerde sık duymaya başladık. Covid-19’un çocuklarımızı etkilediğini ve hastaneye yatışlarda çocuk hasta sayısının hızla arttığı haberlerini…

Pandemi sürecinde birçok önlem ve tedbir alındı ancak bu uygulamaların içerisinde çocuklara yönelik sokağa çıkma kısıtlamalarının dışında bir yaptırım olmadı. Sanki çocuklarımız için Covid-19’dan etkilenmeyen bir ilaç/aşı geliştirmişiz… Pandemi öncesinden farksız şekilde maske ne mesafe kurallarına uymadan arkadaşlarıyla oynuyor. Çocuklar virüsü kaptıklarında semptom göstermeseler bile dışarıda oynadıkları çocuklara bulaştırabileceklerini unutmayalım.  Oysaki bazı ebeveynler dışarı çıkarken kendilerini kulak deliklerine kadar kapatırken çocuklarımızı sokakta virüse karşı savunmasız bıraktık.  Çocuklarımızı göz ardı ettik, virüs onları etkilemez sandık ama artık onlarda hastalanıyor. Ve farkına varmadan çocuklar birbirlerine bu virüsü bulaştırıyor. Çocuklarımızın uzmanların bahsettiği SÜPER TAŞIYICI olma ihtimali bence hiç uzak değil.

Öte yandan okulların açılmasıyla milyonlarca çocuğumuz okullarda arkadaşlarıyla aynı ortamda bulunmaya başladı. Çocuklarımızın bu hastalığı semptomsuz geçirdikleri için biz büyüklere bu virüsü taşıma noktasında potansiyel birer taşıyıcı olduğu göz ardı ettik. Dünyayı etkisi altına alan bir pandemi gerçeği ve özellikle mutasyon geçirmiş ve bulaş riski artarak yayılan… Acaba çocuklarımıza yönelik gerekli tedbirlerde yetersiz mi kaldık?

Bende iki çocuk babası olarak son günlerde çocukların Covid-19’a yakalanma ve hastaneye yatış sayısındaki artışın nedenini kendi kendime sormaya başladım. Belki çocuklarımızın bağışıklık sisteminin Covid-19’a karşı yeteri sayıda antikor ürettiği doğru olabilir. Ama çocuklarımızı sokağa çıkarken tedbirlere uymaları konusunda gerekli uyarılarda bulunuyor muyuz? Herkes oturduğu sitede veya sokakta çocuklarımızın maske+mesafe+hijyen kurallarına uymadan birbirleriyle oynamalarına tanıklık ediyoruz. Ve arkadaşlarıyla oynarken virüs yoğunluğunu bu kadar çok alıp hastalanmamalarını düşünmek saçma olur diye düşünüyorum.

Çocuklarımız sokaktan evlerine geliyor ve ebeveynlerine bu virüsü bulaştırıyor kanısındayım. Evet! Ben bir doktor değilim. Çocuklarımızın çoğunun bu hastalığı semptomsuz geçirdiği de doğrudur. Ama çocuklarımıza bu kadar çabuk yayılan ve bulaş oranı yüksek olan virüsün taşıyıcılığını yaptığını düşünmemenin de ayrı bir garabet olduğu kanısındayım.

Kendimizi koruduğumuz gibi çocuklarımızı da korumalı ve gerekli tedbirleri alma konusunda sık sık uyarmalıyız.

*** Kalın sağlıcakla ***

  FACEBOOK YORUM
Yorum
  YAZARIN DİĞER YAZILARI
BİZİ TAKİP EDİN
  • Tüm Anketler
    İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI KİM OLMALI?
    YUKARI