Uz. Dr. Tolga EVREN
  Güncelleme: 28-11-2021 20:26:00   18-10-2021 13:38:00

GRİP Mİ OLDUM ACABA

       Bugünlerde deyim yerinde ise her kes elinde mendil ile gezmeye başladı. Mevsim değişikliği geçen sene görülmeyen oranda bir artışla soğuk algınlığı ve Gripal enfeksiyonlarda artış getirdi. Geçen sene maske mesafe yanında kapanma dolayısı ile çok seyrek görülen bu tür enfeksiyonlar bu önlemlerin azalması ile artış gösterdi.

        Geçen sene yazdığım reçete sayısı bu sene 10 kat arttı diyebilirim. Bu arada en çok karşılaştığım sorulardan birisi acaba korana mı oldum.? .Öncelikle Viral enfeksiyonlar solunum yolu ile özellikle kapalı alanlarda bulaşır. Ancak belirtiler fark gösterir. Bunlardan tekrar bahsedelim

-Soğuk algınlığı ve nezle

Bulaşı süresi 2-3 günde oluşur burun akıntısı, boğazda yanma hapşırma hafif öksürük ve geniz akıntısı oluşabilir Ateş yoktur veyahut en çok 37 C derecede olan bir görüntü oluşur. 3-5 gün içinde kendiliğinden geçer.

-Grip

İnfluenza nın etken olduğu bir hastalıkdır bukaşı süresi 2-5 gün içinde olur.Kas ve baş ağrısı,Ateş 38-39 C ye kadar çıkabilir.nezledeki belirtilere ilaveten şiddetli öksürük halsizlik ve kronik hastalarda broşir ve pnömoniye geçiş yapabilir. Tedavi belirtileri asgariye indirecek ilaçlar ile yapılır ve istirahat uygulanır.

-Corona

2020 den beri başımıza gelen İspanyol gribi salgınından sonra en büyük salgın olan bu illetin belirtileri başlangıç da aynı belirtileri göstermekle beraber 3-4 günde Nefes darlığı ve Oksjene ihtiyaç duyacak Akciğer belirtilerinin yanında diğer organlardada belirtiler gösteren bir viral enfeksiyondur. Artık yeni mutasyonlar ile yerküreye yerleşren bu hastalık yaş sınırı tanımamaktadır.

Ateş uzun süre 40 C civarında seyreder.Bu illet den uzak durmanın en büyük silah maske mesafe hijyen kurallarına öncelikle uyum sağlamaktır.

Covid 19 Aşısı hangisi olursa olsun hem hastalığa karşı antikor sağlamakda hem de hasta olsak bile hafif geçirip ölümden korumaktadır.

Bir Enfesiyon hastalıkları uzmanı olarak Aşının yan etkisine rastlama oranı hastalığa yakalanma oranından çok çok düşüktür. Gerektiğinde tekrara aşıları olmak gerekir. Şahsen ben 2 Sinovac 2 Biontech oldum hiç bir yan etki oluşmadı.

Şu anda Aşı dan başka bir tedavi materyalimiz olmayan Coranadan korunmak için genel kurallar yanında Aşı olmak kaçınılmaz görünmektedir.

  FACEBOOK YORUM
Yorum
  YAZARIN DİĞER YAZILARI
BİZİ TAKİP EDİN
  • YUKARI