Uz. Dr. Tolga EVREN
  Güncelleme: 19-05-2019 02:13:00   28-11-2018 21:29:00

Zerdeçal - Curcuma Longa

 

 

Son yıllarda yurdumuzda dahil dünyada yaygın olarak kullanılmaya başlanan Zerdeçal aslında 5000 yıldır bilinen ve ana vatanı Hindistan, Çin,ve Güneydoğu Asya ülkelerinin kullandığı bir kök bitkisidir. Etken maddesi olan Curcumin toz zerdeçal da %4-5 oranında bulunur. Son yıllarda Clevland, Mayo kliniği gibi Dünyanın ileri gelen Üniversite hastanelerinde araştırmaları yapılan bu bitki köri sosunun ana maddesidir.

 

 

Hindistan’da yaygın olarak kullanılan bu bitkinin etkisi Nüfusa oranla en az Karaciğer kanserinin bu ülkede olduğunu istatistikler göstermiştir. Ayrıca rutubetli bir iklimi olmasına rağmen romatizmal hastalıkların az görülmesi de Zerdeçalın yaygın kullanılmasına bağlanmıştır. Altın baharat olarak da tanınan Zerdeçalın Faydaları saymakla bitmemektedir.

 

Zerdeçalın İnsan vücuduna faydaları 1815 senesinde Curcumin’in Zerdeçal’dan ayrıştırılması ile araştırılmaya başlanmış ve son yıllardaki yayınlar önem derecesine göre şöyle sıralanmıştır.

 

 

-Beyindeki oksidatif hasarı önlemekte ve ALZHEİMER VE BUNAMAYA sebep olan iltihabi Sitokini azaltarak bu hastalıkların ortaya çıkışını geciktirmekte veya oldukça engellemektedir. (Hastalık ortaya çıkmadan. Yoksa hasar oluştuktan sonra amiloid dokunun geri dönüşü olmamaktadır)

 

 

-Deri Kanserlerinin oluşumunu% 87 azalttığı Houstan’da ki M.D. Anderson Üniversitesi tarafından gösterilmiştir

 

-Sigaranın oluşturduğu DNA hasarının giderilmesinde faydalıdır

 

-Diğer kanser türlerinin oluşumunu engelleyen etkisi tartışılmaktadır

 

-Çok kuvvetli bir antienflamatuvar olarak vücuttaki iltihabi reaksiyonları engellemektedir

 

-Hepatit C hastası olan hastalara önerilmektedir (Yan tedavi olarak)

 

-Kandaki Trigliserili azalttığı ve HDL’yi yükselttiği LDL’yi azalttığı gözlemlenmiştir

 

-2016’da Oregon State üniversitesinde yapılan araştırmalarda Diyabet Tip 2 de böbrek hasarının giderilmesinde etken olabileceği belirtilmiştir

 

 

Daha geniş olarak kitabımda bahsedeceğim bu antioksidan bitki bazı durumlarda kullanılması. Burada saf Curcumin’den bahsediyoruz.,organizmamız için tehlikeli olabilir o zaman bu durumları da aşağıya sıralayalım.

 

-Kan sulandırıcı ilaç kullananlar mutlaka doktorlarına danışmalı

 

-Bazı Tümör tedavilerinde kullanılması kemoterapik ajanların etkisini azaltmaktadır

 

-Safra kesi rahatsızlığı olanlar da Doktoruna danışmalı ( Safra taşı veya iltihabı)

 

 

 

Benim önerim hangi yaşta olursanız olun evinizde baharat olarak Zerdeçalı bulundurun. Özellikle tavuk, et, çorbalar, salataları da mutlaka kullanın. Ancak 40 yaş üstü için önerim. Yukarıdakine ilaveten 40 yaşını geçti iseniz bir Antioksidan olarak extratı veya hapını kullanmaya başlayınız. Zerdeçal baharatını karabiber ile kullanırsanız etkisi 2-3 kat daha artmaktadır.

 

 

Evlerimizde bugüne kadar, kimyon, karabiber, sumak, nane, kekik bizlere yabancı değildi artık Zerdeçalı da ilave etmeyi unutmayalım. Köri sosu kullananlar için bu tavsiyem geçersizdir.             

 

 

Zerdeçalı ışık almayan kavanozda saklamanız ve Saf olmasına dikkat ediniz. En pratik yolu da 1 Tas yoğurda (evde yapılmış) 1 çay kaşığı zerdeçal karıştırın ve yiyin. Özellikle akşam yemeğinden sonra yaparsanız Karaciğere daha faydalıdır. Hem tok tutar hem de Karaciğerin saat 23.00 de uyumak kaydı ile dinlenme ve kendini tazeleme vakti gece yarısı 01-03 arasıdır.

 

 

                                                                SAĞLIKLI GÜNLER DİLEĞİ İLE

 

ZERDEÇALLI SPAGETTİ

 

1 paket kepekli makarna

 

1 çay kaşığı zerdeçal

 

1 baş sarımsak

 

2 domates rendelenmiş

 

½ çay kaşığı karabiber

 

1 çay kaşığı deniz tuzu

 

3 yemek kaşığı zeytinyağı

 

Makarnayı tenceredeki suda 8-10 dakika orta harlı ateşte kaynatın. Sos için zeytinyağını tavada ısıtın sarımsak kesiklerini rendelenmiş domates,ve zerdeçal ile karabiberi ilave edin  10 dakika hafif ateşte kavurun. Makarnayı süzün yıkamayın eldeki sos ile karıştırın.

 

AFİYET OLSUN

 

  FACEBOOK YORUM
Yorum
  YAZARIN DİĞER YAZILARI
BİZİ TAKİP EDİN
  • YUKARI