Ümit SANLAV
  Güncelleme: 19-05-2019 20:16:00   19-05-2019 02:37:00

ÇOCUKLARINIZI SAPIKLARIN ÖNÜNE ATMAYIN

 

       İyi niyetli bakış açısıyla sakıncalı görmediğiniz sosyal medya paylaşımlarınız, çocuğa karşı cinsel suçların artmasına neden olabilir.

       Sosyal medya her yaştan, her kesimden ve her ruh halinden kullanıcısıyla hayatımızın başköşesine yerleşti. Bize masum gelen ve hiçbir art niyet taşıdığını düşünmediğimiz paylaşımlar, sapık zihniyetli insanlar için farklı çağrışımlar uyandırabilir. Bu yüzden sosyal medyada mahremiyet ve güveli kullanım esaslarına çok özen göstermeliyiz. Hatalı kullanımı ile özellikle çocuklar üzerinde bağımlılık ve asosyal etkiler başta olmak üzere pek çok olumsuz etkileri görünen sosyal medya, çocuk tacizi ve cinsel istismar konusunda da büyük riskler taşıyor.

       Özel hayatla, sosyal paylaşımın çizgilerinin net bir şekilde çizilmemesi sosyal ve psikolojik bazı olumsuzlukları beraberinde getiriyor.

       Sosyal medyayı kullanırken dikkat etmemiz gerekenlerden biri de, günlük hayatta olduğu gibi sosyal medya konusunda da çocuklarımızı bilinçlendirmek, onları kollamaktır.

       Çocukları sosyal medyanın zararlı etkilerinden korumak için, çocuğun kendi sosyal medya hesabının güvenli kullanması gerektiği kadar, ebeveynin kendi sosyal medya hesaplarını da bilinçli kullanması gerekir.

ÇOCUKLARINIZIN FOTOĞRAFLARINI

HERKESE AÇIK PAYLAŞMAYIN

       Sosyal medyada çocuk mahremiyeti anne ve baba tarafından da ihlal edilebiliyor. Sosyal medya ortamlarında iyi niyetli olmayan ve sapık zihniyetli insanların rahatça gezindiğini aklından çıkartmaması gereken aileler, çocuklarının fotoğraflarını kendi hesaplarından herkese açık şekilde paylaşmamalı. Çocuklarının fotoğraflarını paylaşan aileler, arkadaş listelerini özenle belirlemeli ve bu tür paylaşımlarını herkese açık değil, sadece arkadaşlarına açık şekilde yapmalı.

       Sapık zihniyetli insanların ulaşabileceği fotoğraflar ve videolar, sapıkça amaçlarla kullanabileceği gibi, çocuklarımızın resimleri ile sahte hesaplar da açılabilir. Sahte hesaplarla kendisini çocuk gibi gösteren pek çok sahte hesap üzerinden çocuklarla arkadaş olup, kandırma amacıyla kullanılabilir.

ÇOCUKLARINIZI KAPAK VE PROFİL

FOTOĞRAFI YAPMAYIN

Sosyal medya mecralarının kapak fotoğrafları herkese açıktır ve bu değiştirilemez. O yüzden çocuklarınızın fotoğraflarını kapak fotoğrafı yapmayın. Profil fotoğrafları da standart olarak ilk başta “herkese açık” olarak paylaşılsa da “gizliliği düzenle” seçeneği kullanılarak sadece arkadaşlara açık hale getirilmelidir. Bu özelliği olmayan sosyal medya ortamında, çocuklar, profil resmi yapılmamalıdır.

SOSYAL MEDYANIN REŞİT OLMA YAŞI 13

Her ne kadar sosyal medya mecralarında 13 yaşın altında üyelik alınamıyorsa da, resmi belge ile müracaat edilmediği için, bu durum aslında yaş sınırı olmadığı anlamına geliyor.

YABANCILARLA KONUŞMAMALI

Çocuklar sosyal medya mecralarında tanımadıkları kişilerden gelen arkadaşlık ve takip tekliflerini kabul etmemeliler. Çocuğun her bir arkadaşı tek, tek kontrol edilmeli, gerçekten kim olduğunu bildiği kişiler ile iletişim halinde olduğundan emin olunmalıdır. Zira sosyal medyada her gördüğümüz çocuk, çocuk olmayabilir; erkek, erkek olmayabilir; kız, kız olmayabilir. Sosyal medyada kimin gerçekte kim ve nasıl bir ruh haline sahip biri olduğunu anlama şansınız olamaz. Art niyetli insanlar çocukla özel anları hakkında konuşup, daha sonra “annene, babana şikayet ederim” şantajı ile her istediğini yaptırabilir. Çocuğu taciz ve istismar edebilir, evden kaçmaya, evden hırsızlık yapmaya zorlayabilir.

 

  FACEBOOK YORUM
Yorum
  YAZARIN DİĞER YAZILARI
BİZİ TAKİP EDİN
  • Tüm Anketler
    İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI KİM OLMALI?
    YUKARI