Ümit SANLAV
  Güncelleme: 21-07-2019 20:14:00   21-07-2019 20:08:00

SOSYAL MEDYADA TÜKENİYORUZ!

Teknoloji üretiminin önde giden ülkelerinden olan Japonya, günde 36 dakika ile en az sosyal medya kullan ülke. Güney Kore, Almanya, Çin, Fransa gibi ekonomisi güçlü ülkeler de en az sosyal medya kullanan ülkelerden. Türkiye ise günde ortalama 2 saat 48 dakika sosyal medya kullanıyor; instagramda ise dünya birincisiyiz. Üstelik üretim yok, sadece tüketiyoruz. Şapkayı önümüze alıp düşünsek mi? 
 
We Are Social’ın her sene hazırladığı sosyal medya raporunda 2019’un dijital karnesine gö attığımızda çarpıcı verilerle karşı karşıya kalıyoruz. Türkiye’nin günde yaklaşık 3 saat sosyal medya kullanımı ile üst sıralarda yer almasına rağmen; Japonya, Güney Kore gibi ülkeler bir saatin altında kullanımlarla en az kullananlar arasında. Dünyada en çok kullanılan sosyal medya mecralarına baktığımızda ilk sırada 2.3 milyara yakın üyesi ile Facebook’u görüyoruz. İkinci sırada YouTube, üçte İnstagram var. Sosyal medya hayatımıza ilk girdiğinde Facebook ile rekabet halinde olup, ikinci sırada bulunan Twitter’ın ise bu günlerde esamesi okunmuyor. Çünkü insanlar artık okumuyor, sadece bakıyorlar. Kitap okumaktan, gazete okumakta geçtim, twetter’ın 280 karakterine dahi tahammülümüz kalmamış. Türk kullanıcıların durumu ise bu anlamda daha da vahim. Bizde dünyada açık ara önce olan Facebook dahi alt sıralarda. İlk sırada YouTube, ikinci sırada İnstagram. Sadece uzaktan izliyoruz, bakıyoruz. 
 
Bir diğer çarpıcı veri de Türkiye’nin İnstagram  kullanımına dair. 2018’de dünyada en çok İnstagram kullanan ikinci ülke ilken, bu sene birinciliği elde etmişiz. Üstelik dünyada sosyal medya kullanımında %1.7 düşüş olmasına rağmen biz arttırmışız. 
 
Hiç bir üretim yok; anıları, yaşanmışlıkları, zamanlarımızı tüketmişiz. Her geçen gün ortaya çıkan yeni güvenlik açıklarına rağmen, Facebook’un 2.3 Milyar kullanıcı sayısına ulaşması ve dünyanın en kalabalık ülkesinden daha fazla vatandaşı olması şüphesiz çok büyük bir güç. Biz bu gücün sahibi olmaktansa figüranı olmayı tercih etmişiz. Sosyal medyada üretmeyip, sadece tüketmişiz.  
Türkiye’de ve uluslararası arenada Türkiye ve devlet aleyhine bazı algı operasyonları yapılmakta, sosyal medya mecraları bu operasyonlara alet edilmekte. Bu anlamda hukuki ve teknik yollardan birtakım mücadeleler verilse de, yerli ve milli teknolojimizi üretmediğimiz sürece net bir çözüm bulunamayacaktır. Kendi arama motorumuzu, kendi sosyal paylaşım sitelerimizi kurmamız gereken bu ortamda, İHA, SİHA ve savunma sanayi alanında %20’den %65’e çıkan %100 yerli ve milli üretim, Aselsan gibi bir yüz akı markamıza yapılan yatırımlar, teknoloji üretimi konusundaki ümitlenmemizi sağlıyor. 
 
Bizler de vatandaş olarak teknoloji ve sosyal medyada zaman tüketmektense, neler üretebilirim konusuna kafa yormamız faydalı olacaktır. 
 
Teknoloji üretiminin önde giden ülkelerinden olan Japonya, günde 36 dakika ile en az sosyal medya kullanırken, Güney Kore, Almanya, Çin, Fransa gibi ekonomisi güçlü ülkeler, yine en az sosyal medya kullanan ülkeler arasındayken, günde ortalama 2 saat 48 dakika sosyal medya kullanıyorsak; üstelik de İnstagram’da dünya birincisi isek, şapkayı önümüze alıp düşünmemiz lazım. 
  FACEBOOK YORUM
Yorum
  YAZARIN DİĞER YAZILARI
BİZİ TAKİP EDİN
  • Tüm Anketler
    İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI KİM OLMALI?
    YUKARI