Turgay ÖZBEK - DÜNYA HALİ
  Güncelleme: 28-11-2021 20:21:00   16-07-2021 13:39:00

2021 Mayıs İşsizlik Oranı ve Çalışan Sayısı

            Erdal Sağlam, 13 Temmuz 2021 tarihli yazında diyor ki: "İstihdam edilenlerin [çalışanların] sayısı 2021 yılı Mayıs ayında bir önceki aya göre 216 bin kişi azalarak 27 milyon 844 bin kişi, … olarak gerçekleşti. … manşet işsizlik oranı yüzde 13.2’ye düştü."

            "Manşet" işsizlik oranından kasıt, genellikle gazetelerin manşetlerinde yer alan "İş Gücü-Çalışan Sayısı" yani Çalışmayan Sayısı / İş Gücü oranıdır. Değişik perspektiflerden yapılan analizlerde çeşitli işsizlik ve çalışma oranları kullanıldığı için (genç işsizlik oranı, iş gücüne katılım oranı gibi), bu en popüler orana "manşet" işsizlik oranı denmiş.

            Şimdi gelelim Mayıs ayındaki bu ilginç duruma, çalışan sayısı azalırken işsizlik te azalıyor. İlk bakışta bir gariplik var gibi gözükse de, durumun sebebi İş Gücü tanımında. İş Gücü "çalışmak için iş arayan" kişilerden oluştuğu için, işini kaybedip bir süre sonra iş aramaktan vazgeçtiğini söyleyenler İş Gücü sayısına dahil edilmiyorlar, yani artık "işsiz" sayılmaz oluyorlar. "Söyleyenler" diyorum çünkü İş Gücü tahminleri anket usulüyle yapılıyor.

            Mayıs ayındaki bu ilginç durum karşısında insan ister istemez Çalışan Sayısının seyrini merak ediyor, çünkü bu "anketsiz" bir rakam. Ekli iki grafikte, son 10 yılın ve son 36 ayın Çalışan Sayıları yer alıyor. Pandeminin olumsuz etkisi 2020 Mart ve Nisan aylarında açıkça görülüyor, sonrasında Çalışan Sayısı artışta, ama beş yıl öncesinin (2016) rakamlarına ancak ulaşabilmiş. Diğer taraftan, Pandemi öncesinde "yolunda gitmeyen bir şeyler"in olduğu da aylık grafikte görülebiliyor; 2018 ortasından 2019 sonuna 1.6 milyon kişi işini kaybetmiş. Ardından Pandemi geliyor.

            Sözün özü, İşsizlik Oranı "anketli" bir sayı, Çalışan Sayısı (İstihdam) "anketsiz"; ekonomik durumu anlama çabalarımda ben "anketsiz" sayıları yeğliyorum.

 

  FACEBOOK YORUM
Yorum
  YAZARIN DİĞER YAZILARI
BİZİ TAKİP EDİN
  • Tüm Anketler
    İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI KİM OLMALI?
    YUKARI