Turgay ÖZBEK - DÜNYA HALİ
  Güncelleme: 28-11-2021 20:23:00   05-09-2021 01:15:00

Ülkelerin Tasarruf Oranları

            "Tasarruf"u günlük hayatta "az harcayıp biriktirme" olarak anlarız. Ekonomide de aynen, ülkelerin gelirlerini harcamayıp biriktirmeleri olarak kullanılır ki, yatırımları ülke içi kaynaklardan finanse etmenin en önemli yoludur. Yatırım yapmanın önemi de ülke gelirini uzun vadede arttırmasından gelir. Yani, bugün az harcayıp kendi parasıyla ülke içi yatırım yapan bir ülke uzun vadede daha zengin hale gelir.

            Ülke ekonomileri bire bir aile ekonomilerine benzer. Yukarıdaki söylemi, aile ekonomisi üzerinden anlatalım: Bugün az harcayıp biriktirdiklerini yatırıma dönüştüren bir aile, kiraya vermek üzere daire satın almak, borsadan sağlam hisse senetleri alıp kenara koymak gibi yatırımlarının ek gelirleriyle uzun vadede daha fazla kazanıyor olacaktır. Kısaca ifade edecek olursak, ileride çok kazanıyor olmak istiyen bugün az harcamalı.

            Ülkelerin yıllık Tasarruf Oranları (Tasarruf Tutarı/Milli Gelir olarak) Dünya Bankası tarafından hesaplanır ve yayınlanır. İsteyen bu veriye www.worldbank.org sitesinden Gross Domestic Savings (% of GDP) olarak erişebilir.

            Bu yazımda, Tasarruf Oranları temelinde iki kıyaslama yapmak istiyorum; Çin ile ABD, ve sonrasında Güney Kore ile Türkiye. Kıyaslamaya temel oluşturmak üzere, son elli yıllık Tasarruf Oranlarının ortalamalarını üç dönem için hesapladım; 1969-1985, 1986-2002 ve 2003-2019.

            Çin'in oranları: %35, %39, %47; son elli yıllık dönemde tasarruf oranları artmış ve günümüzde büyük devletler arasındaki en yüksek orana ulaşmış. ABD'nin oranları: %22, %20, %17; zaten düşük olan oranları azalmaya devam ediyor. Çin'in her alanda ABD ile boy ölçüşür hale gelmeye başlamasındaki kritik ekonomik faktör, yüksek tasarrufu.

            Türkiye'nin oranları: 1969-1985 döneminde %32, 1986-2002 döneminde %22 ve son onyedi yılda %25. Eskiden daha fazla tasarruf edermişiz, sonra azalmış, yakın zamanda artıyor ama eski değerlerin hala altında. Aynı dönemlerde Güney Kore'ye bakalım: %25, %37 ve %35; tasarrufları son elli yılda giderek artmış, bugün bizden daha zengin olmalarının ekonomik sebebi bu. Çalışmışlar, kazanmışlar ama harcamamışlar, yatırım yapmışlar; Samsung'u, Hyundai'yi yaratmışlar.

            Kapanış cümlesini kısa tutalım ve tekrarlayalım: İleride çok kazanıyor olmak isteyen bugün az harcamalı; kişiler de, ülkeler de.

  FACEBOOK YORUM
Yorum
  YAZARIN DİĞER YAZILARI
BİZİ TAKİP EDİN
  • Tüm Anketler
    İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI KİM OLMALI?
    YUKARI