Turgay ÖZBEK - DÜNYA HALİ
  Güncelleme: 28-11-2021 20:21:00   04-07-2021 13:19:00

Ülke İçi Gelir Dağılımı

            "Kişi Başı Milli Gelir" oldukça çok konuşulmakta iken bu gelirin nasıl/kimlere dağıldığı Türkiye'de ne yazık ki pek konuşulmaz. Hâlbuki "Ülke İçi Gelir Dağılımı" dünyada ilgi çeker ve düzenli aralıklarla ölçülür.

            Gelir Dağılımının "Gini Katsayısı" ile ölçümü genel kabul görmüştür: sıfır (0) katsayıya sahip bir ülkede yaşayan herkesin geliri aynıdır (tam eşitlik); ters uçta, katsayı bir (1) ise, ülkenin tüm geliri bir kişide toplanmıştır. Dünyada ülkelerin katsayıları bu iki kuramsal uç, 0 ile 1, arasında değişir.

            Son ölçümlere göre Türkiye'nin gelir dağılımı katsayısı 0,40 seviyesindedir; bu yıllardır Amerika BD'ninki ile yakın seyreder, ama önemli fark Amerika'lının bizden 7,5 kat daha zengin olduğudur.

            Dünyada bizden daha kötü gelir dağılımı olan ülkeler de mevcuttur; örneğin, Kolombiya 0,50, Mozambik 0,54, Güney Afrika 0,63 ki bu ülkelerde insanlar bizden daha fakirdirler.

            Daha iyiler de var tabii ki; iki zengin ülke, Japonya ve Almanya'da Gini Katsayısı 0,32 mertebesindedir. Avrupa ülkeleri arasında Almanya ortalarda yer alır; bazı Avrupa ülkeleri daha da "eşitlikçi"dir, katsayılar 0,22'ye kadar iner. Dünyada zengin olup bunu en eşitlikçi paylaşan bölge Avrupa'dır; Amerika adil paylaşımda Avrupa'nın gerisinde kalır.

            Sözün özü, eğer gönlümüzde yatan Amerika'nın refahı değil de Avrupa'nın refahı ise bir gözümüz Kişi Başı Milli Gelirimizde diğer gözümüz Gini Katsayımızda olmalı.

  FACEBOOK YORUM
Yorum
  YAZARIN DİĞER YAZILARI
BİZİ TAKİP EDİN
  • Tüm Anketler
    İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI KİM OLMALI?
    YUKARI