Ahmet ASLAN - Cumhuriyet Savcısı
  Güncelleme: 19-05-2019 02:13:00   28-11-2018 21:32:00

Armuttan Nefese “Doğal Yaşam”

 

 

Vaktiyle organik ürün tüketimi, anlamına uygun şekilde zahmetsiz ve masrafsızdı. Zira “organik” ürün, adı üstünde doğal yolla, kendiliğinden yetişiyor, doğal olarak da dalından toplanıp pazara nakledilmekten başka zahmeti, masrafı olmuyordu. O zamanlar doğal olmayan, yapısına müdahale edilerek her biri alımlı renk ve biçimlere sokulan ürünler pahalıydı. Ne olduysa oldu, bir gün dağbaşında, bahçede, orada burada kendiliğinden yetişen Allah’ın armudunu “organik” etiketiyle ve epey yüksek bir fiyat biçerek tezgâha koydular. Tam bu noktada, “Ne oluyor, siz kimi kandırıyorsunuz?” diye karşı çıkılmalıymış. Aksine, bu yeni pazarlama düzenine hızlı alıştık; artık “armudun dalda kendi kendine büyümesi” şeklindeki binlerce yıldır süregelen doğal hadiseyi “sıra dışı, müstesna ve masraflı bir olgu” olarak kabulleniyoruz.

Para harcatarak insanı doğadan uzaklaştıran düzen, şimdi yeniden para harcatarak doğaya geri döndürüyor. Çılgınlık meyve-sebze sektöründen taşalı çok oldu; pazarda doğal su, doğal temizlik, hatta doğal uyku bile var. Giyim sektörü de böyle; mesela işlenmiş, türlü renklere bezenmiş bir kumaştan yapılan elbiseyi 50 liraya alabiliyorsunuz, ham çul çaputtan dikileni 250 liraya. Ne dersin Orhan Veli?

Bedava yaşıyoruz, bedava;

Hava bedava, bulut bedava;

Dere tepe bedava;

Yağmur çamur bedava…

Değil. Artık hepsi parayla! Bedava dere tepeyi, yağmur çamuru kim kaybetmiş ki biz bulalım. Geçenlerde duydum da bir yaşıma daha girdim: Doğal nefes de bedava değilmiş. Arkadaşım internette “kaliteli yaşam” üzerine araştırma yapıyormuş. Aman Allah’ım, ne olsa beğenirsiniz? Organik nefes almadığını fark etmiş; kırk yıldır sağlıksız nefes alarak yaşıyormuş. Şükür ki onu bu hazin sorunla yüzleştiren uzman kişi çözümü biliyormuş ve -tabii makul bir ücret karşılığında- yardımcı olmaya hazırmış. Bir de arkadaşıma teşhis konulduğu döneme kampanya denk gelmez mi? Yarı fiyatına “iki aylık doğal nefes hizmet paketi” satın almış. Şimdi haftada bir gün toplu seanslara katılıp organik nefes alıyor.

 

***

 

Ben bu mevzuların uzmanı değilim. Belki “organik” düşünemiyorum ve bir uzmana para verip bu sorunu çözüme kavuşturmam gerekiyor. Belki de “armut alışverişinden nefes alışverişine” uzanan bu süreç, böyle kolayca çözümlenebilecek kadar “organik” değil. Takdir okurun…

 

  FACEBOOK YORUM
Yorum
  YAZARIN DİĞER YAZILARI
BİZİ TAKİP EDİN
  • YUKARI