TÜRK-YUNAN NÜFUS MÜBADELESİ’NİN 101’İNCİ YILI TUZLA’DA ANILDI

ANMADA ZORUNLU GÖÇÜN YAŞATTIĞI ACILARIN BUGÜNE YANSIMALARI VE MÜBADİL AİLELERİN DUYGU VE DÜŞÜNCELERİ PAYLAŞILDI
 Tarih: 09-02-2024 12:15:30
TÜRK-YUNAN NÜFUS MÜBADELESİ’NİN 101’İNCİ YILI TUZLA’DA ANILDI

Türk ve Yunan halklarının karşılıklı yer değiştirmesinin 101’inci yıl dönümü, Tuzla’da düzenlenen etkinlikle anıldı.

İstanbul’un Anadolu yakasındaki en önemli mübadil yerleşimi Tuzla’da, nüfus mübadelesinin 101’inci yıl dönümü düzenlenen programla anıldı.

Programda zorunlu göçün yaşattığı acıların bugüne yansımaları ve mübadil ailelerin duygu ve düşünceleri paylaşıldı.  Mübadil ailelerin anlattıkları  acı dolu hatıraları, duygu dolu anlara sahne oldu.

Tuzla Rumeliler Derneği’nde düzenlenen Türk-Yunan Nüfus Mübadelesi’nin 101’inci Yılı Anma programına Tuzla Kaymakamı Ümit Hüseyin Güney, Tuzla Belediye Başkanı. Şadi Yazıcı ve eşi Fatma Yazıcı, Tuzla İlçe Milli Eğitim Müdürü Metin Çangır ve mübadil aileler katıldı.

MÜBADELE BİZİM TOPLUMSAL ZİHNİMİZDEKİ KARŞILIĞINDAN ÇOK DAHA FAZLA ANLAMLAR TAŞIR

Tuzla Belediye Başkanı Şadi Yazıcı, buarada yaptığı konuşmasında şunları belirtti:

“Her kavramın toplumsal hafızada bir iz düşümü var. Mübadele denilince, bizim hafızamızda mübadelenin en belirgin iz düşümü, 1923 Lozan Barış Anlaşması’ndan sonra Türkiye ve Yunanistan arasındaki nüfus değiş tokuşudur. 100 yaşına giren mübadelede, 1 milyon 200 bin Ortodoks Hıristiyan Rum Yunanistan’a göçerken, 500 bin Müslüman Türk, Türkiye’ye göç etmiştir. Devletler arasındaki bu anlaşma, şüphesiz bir anlaşmadan ibaret değildir. 1 milyon 700 bin insanın hikayesi; milyarlarca anı, sevinç, pişmanlık ve korkudur. Doğal olarak, mübadele bizim toplumsal zihnimizdeki karşılığından çok daha fazla anlamlar taşır. Değişen her şeyin hikayesidir. Değişimin izini takip edebilmek, yanlıştan korunmanın, doğruya yönelmenin uyarı levhaları gibidir.”

Etiketler
  YORUMLAR 0 Yorum YORUM YAP
Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.
  FACEBOOK YORUM
Yorum
  DİĞER TUZLA Haberleri
BİZİ TAKİP EDİN
  • YUKARI