“PERi'NİN HİYEROGLİF GÜNLÜĞÜ” ADLI KİTABIN YENİ BASKISI ÇIKTI

TÜRKİYE’NİN İLK MISIR BİLİMCİSİ VE RESSAM PERİHAN SADIKOĞLU’NUN KİTABININ REVİZE EDİLMİŞ BASKISI OKUYUCUYU ANTİK MISIR’DAN GÜNÜMÜZE EFSANELERLE DOLU GİZEMLİ BİR DÜNYAYA DAVET EDİYOR
 Tarih: 14-04-2024 16:36:59
“PERi'NİN HİYEROGLİF GÜNLÜĞÜ” ADLI KİTABIN YENİ BASKISI ÇIKTI

Türkiye’nin ilk Mısır bilimcisi ve ressam Perihan Sadıkoğlu’nun çocuk ve gençlere Mısır bilimini sevdirmek amacıyla kaleme aldığı antik Mısır konulu “Peri’nin Hiyeroglif Günlüğü” adlı kitabın revize edilerek yeniden basıldı.

 İlk olarak 2018 yılında 187 sayfa olarak  “Türk Harry Potter’ı” sloganıyla yayımlanan kitap,  Perihan Sadıkoğlu tarafından yeniden ele alınarak içeriği zenginleştirildi.

Yazarın atalarımızın 500 yıl boyunca izler bıraktığı Mısır’ı tarihi ve gizemli öyküleriyle anlattığı “Peri’nin Hiyeroglif Günlüğü” adlı romanı yeni haliyle yaklaşık bir ay önce 220 sayfa olarak yepyeni resimler, hiyeroglif alfabeyi öğreten çizimleri ve bu konudaki projeleriyle raflardaki yerini aldı.

Mısır bilimi hayranları, yazarın kaleminden çıkan bu heyecan verici Mısır macerasından büyük keyif alacak. Kitap, kendilerini Antik Mısır dünyasının modern yaşamla buluştuğu aksiyon dolu bir maceranın içinde bulan üçüzlerin ve Peri'nin hikayesini konu alıyor. Mitoloji ve hiyerogliflerle dolu bu gizemli kitap, okuyucuyu antik Mısır’dan günümüze efsanelerle dolu gizemli bir dünyaya davet ediyor.

Mısır sanat ve bilimiyle ilgili önemli çalışmaları olan Sadıkoğlu, konusu Antik Mısır olan yüksek lisans tezini 2007 yılında “Antik Mısır Sanatı ve Tarihsel Akıştan Günümüze Etkileri” isimli ilk kitabına dönüştürmüş, kitap Türkçe’den sonra İngilizce olarak basılmıştı. Temelde akademik çevreler için yazılan ilk kitabı başta gençler olmak üzere farklı kesimlerden büyük ilgi gören yazar “Peri’nin Hiyeroglif Günlüğü” adlı bu ikinci kitabında yalın bir dille çocuk ve gençlere hitap ediyor.

Perihan Sadıkoğlu, “Peri’nin Hiyeroglif Günlüğü” adlı kitabının üçlü serinin birincisi olduğunu ifade ederek, serinin “Peri’nin Rüya Günlüğü” ve “Peri’nin Gelecek Günlüğü” olmak üzere ikinci ve üçüncü kitaplarının da yayımlanacağını bildirdi.

TÜRKİYE’DE MISIR BİLİMİ KÜRSÜSÜ KURULMASI ÇALIŞMALARI

Türkiye’nin ilk Mısır bilimcisi ve ressam Sadıkoğlu, kitabının Mısır bilimci olmak isteyen çocuklara bir rehber olmasını istediğini söyledi.

Türkiye'de Ejiptoloji yani Mısır bilimi kürsüsünün halen kurulmadığını anımsatan Perihan Sadıkoğlu, üniversitelerde ejiptoloji ile ilgili çalışmaların yapılması ve dünyadaki Mısır bilimcilerin Türkiye'deki uzmanlarla birlikte ders vermelerini amaçladığını belirtti. 

Sadıkoğlu, Türkiye’de Mısır bilimi kürsüsünün kurulması için yıllardır çalışmalar yaptığına işaret ederek, şunları aktardı:

“Mısır bilimi kürsüsü tüm dünyada var. Bizim atalarımız 500 yıl Mısır’da izler bıraktığı için Mısır bilimi alanına giriyoruz. Tüm dünyada en az uzmanın olduğu alan Mısır’ın müslümanlaşmasından günümüze olan kısmı.  2007'de Türkiye'yi temsilen İskenderiye Bienali’ne katıldım ve akabinde ‘Mısır Kültür Ataşeliğinin’ resmi açılışı resim sergimle oldu. ‘Antik Mısır kitabım’ ve bu konudaki çalışmalarım dolayısıyla 2008 yılında Ankara'da Mısır Büyükelçiliği’nin resmi konuğu oldum. 2010 yılında Mısır Başkonsolosu Wafa El Hadidi'nin özel isteğiyle Türkiye'de Mısır biliminin kurulması için çalışmalar başlattım ve Türkiye'nin ilk Mısır bilimcisi oldum. Mısır'ın 500 sene Osmanlının yönetiminde olmasından dolayı Türkiye'de de Mısır biliminin kurulması için Mısır sanatıyla ilgili çizimler, yağlı boya tablolar, yazılar, söyleşiler, röportajlar, dersler ve araştırmalar yaptım.”

ANTİK MISIR ÇOCUK VE GENÇLİK FESTİVALİ’NİN DÜZENLENMESİ İÇİN ÇALIŞMALAR YÜRÜTÜYORUM

Tüm dünyada hiyeroglif yazı çalışmalarının ana okuldan başladığını vurgulayan Sadıkoğlu, “Hiyeroglif resimli yazıyla Türkiye’de de etkinlikler yapılmasını çok arzu ediyorum.   Antik Mısır Çocuk ve Gençlik Festivali’nin düzenlenmesi için çeşitli çalışmalar yürütüyorum. Hiyeroglif yazı, sanat gibi resimli yazıyla oluştuğundan ‘Peri’nin Hiyeroglif Günlüğü ‘ ismini seçtim. ‘Peri’ karakteri ise çok sevdiğim yeğenimden ilhamla oluştu” şeklinde konuştu.

Kitapta Peri’nin ve üçüzlerin tesadüfle başlayan dostluklarını, Arda, Aras, Rüzgar ve Kıvanç’la örülü muhteşem Mısır Bilimi kulübü üyeleri olarak büyütmeleri, teyzesi Nefes ile birbirleriyle kenetlenmiş teyze yeğen ilişkileri aktarılıyor. Antik Mısır’dan günümüze gelen ilk Mısırlı Sindrella olan kırmızı yanaklı Rhodopis’in masalı ile şekilleniyor. Gerçek bir olaya dayanan bu masalda Mısır kralı II.Amasis’in eşi bugünkü Libya’da yer alan  Cyrene prensesi Ladice ile evlilik hikayesinden ilham alınıyor. Mısır yolculukları, Mısırlı Maha ile Peri’nin mektupla başlayan dostluğu, Nefes ile Demir’in kostümlü kıyafet balosunda başlayan aşk hikayeleri, onlara ilham veren II.Ramses ve Nefertari’nin büyük aşk hikayesinin etkileriyle yansıtılıyor.

Kitapta, resimli yazı hiyeroglif alfabelerinin bugünkü resimli semboller olan emojilere dönüşmesine dikkat çekiliyor. Sekiz kişilik Mısır Bilimi Kulübünün birbirlerini tamamlayan, destekleyen örnek dostlukları, farklılıkların nasıl ilişkileri güçlendirerek, beslediği ve büyüttüğü anlatılıyor.

Abdülhamit’in Mısır Ataşesi Mehmet Muhsin’in 1839 yılında yazdığı ilk hiyeroglif kitabını 150 yıl sonra günümüz Türkçesine çevirerek çok yakında yayınlayacak olan Perihan Sadıkoğlu, İngilizce hiyeroglif kitapları üzerine de çalışıyor.

Perihan Sadıkoğlu hakkında:

Trabzon doğumlu ressam ve yazar Perihan Sadıkoğlu, ilk, orta ve lise eğitimini İstanbul’da tamamladı. Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Resim Öğretmenliği Grafik Ana Sanat Dalını bitirdikten sonra yine aynı üniversitenin Çağdaş Bilimler Vakfı İngilizce İşletme Bölümü’nün hazırlık programını okudu. 6 yıl boyunca grafik bürosunu yönetti ve grafikerlik yaptı. Grafik tasarım çalışmalarının ardından resim çalışmalarına ağırlık vererek, pek çok kişisel ve karma resim sergisinde eserlerini sergiledi. Mısır’a giderek fotoğraf ve video çekimler yaptı, incelemelerde bulundu. Yeditepe Üniversitesi’nde “Antik Mısır’ın Çağdaş Sanata Uzantıları ve Bir Yeniden Yorumlama” konulu tezini tamamladı. Antik Mısır konulu yaptığı resimlerini sergiledi. Mısır ile ilgili bilgi ve araştırmalarını çeşitli söyleşilerde paylaştı. “Antik Mısır’ın Çağdaş Sanata Uzantıları ve Bir Yeniden Yorumlama” başlıklı tezi “Antik Mısır Sanatı ve Tarihsel Akıştan Günümüze Etkiler” adıyla Türkçe ve İngilizce iki ayrı kitap olarak yayınladı.

Mart 2018’de yayınlanan “Peri’nin Hiyeroglif Günlüğü” bu yıl güncellenerek yeni baskısı yayın hayatına girdi.

Etiketler
  YORUMLAR 0 Yorum YORUM YAP
Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.
  FACEBOOK YORUM
Yorum
  DİĞER SANAT Haberleri
BİZİ TAKİP EDİN
  • YUKARI