Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Pendik Belediyesi Yunus Emre Kültür ve Sanat Merkezi'nde gerçekleştirilen, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) tarafından düzenlenen Engelsiz Şehirler Fikir ve Proje Yarışması'nda ödül kazanan belediyelere ödüllerini verdi.
YARIŞMAYA 196 BELEDİYE KATILDI
Yarışmaya 196 belediye katılırken, 10 belediyenin projeleri ödüle layık görüldü. İstanbul’dan bir tek Pendik Belediyesi’nin "Pendik Engel-Siz Parkı Projesi" ödülü Engelsiz Şehirler Fikir ve Proje Yarışması'nda ödül aldı. Pendik Belediye Başkanı Ahmet Cin, ödülünü Emine Erdoğan’ın elinden aldı.
"ENGELLERİ KALDIRMAYI ŞİAR EDİNDİK"
Ödül töreninde konuşan Pendik Belediye Başkanı Ahmet Cin, yeni yapılan projelerde engelleri kaldırmayı şiar edindiklerini eski projelerin engellilere uygun hale getirilmesi içinde özel bir program uyguladıklarını belirterek; “Türkiye Belediyeler Birliği’nin düzenlemiş olduğu Engelsiz Şehirler Fikir ve Proje Yarışması'nın, engelsiz şehir farkındalığının arttırılmasını diliyorum. Gönül Belediyeciği ve Sosyal Belediyecilik AK Parti’nin hizmet ve siyasetinin ayrılmaz birer parçasıdır. Pendik Belediyesi olarak şiarımız durmadan yorulmadan yola devam etmektir. Engelli kardeşlerimizin sorunlarını çözmek, beklentilerini karşılamak, şehrimizde olanların özgürce yaşadığı şehirler yapmak hepimizin asli görevidir. Özellikle yeni yapılan bütün projelerimizde engelleri kaldırmayı bir şark olarak belirtiyor, eski projelerin engelsiz hale getirilmesi için özel bir program uyguluyoruz. Belediyeler Birliği’ne bize ev sahipliği yapma fırsatı verdiği için sayın hanımefendi toplantımızı onurlandırdığı için hepinize şükranlarımız ve teşekkürlerimizi sunuyoruz” dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan konuşmasında, Engelsiz Şehirler Fikir ve Proje Yarışması'nın ödül töreninde bir arada olduklarını belirterek; “Gerçekten birbirinden güzel fikirler var. Ödül alsın almasın katılım sağlayan bütün belediyelerimizi tebrik ediyorum. Ev sahiplikleri için Pendik Belediyesi’ne ve titiz çalışmaları için yarışmamızın jürilerine de ayrıca teşekkür ediyorum” dedi.
“ENGELLİ BİREYLERİN HAYATLARINI ÇOK ZORLAŞTIRAN BİR ŞEY VARSA O DA ERİŞİLEMEYEN ŞEHİRLERDİR”
Emine Erdoğan, Dünya Bankası’nın rakamlarına göre, dünya nüfusunun yüzde 15'inin engelli bireylerden oluştuğunu belirten Emine Erdoğan, "Her engel grubunun, engellilik hâline bağlı olarak günlük yaşamda tecrübe ettiği kimi zorluklar var. Ancak, engelli bireylerin hayatlarını engellerinden daha çok zorlaştıran bir şey varsa o da erişilemeyen şehirlerdir. Tabii erişilebilirlik meselesi, hem hizmet alanlarında hem de fiziksel mekânlarda çok boyutlu olarak karşımıza çıkıyor. Mesela, bir web sitesi için gerçekten kullanışlı dememiz için erişilebilirlik standartlarına uygun olması gerekir. Kaldırımlardan park yerlerine, alışveriş merkezlerinden eğlence yerlerine kadar tüm fiziksel mekânlar, tüm engel grupları düşünülerek tasarlanmalıdır. Engelli bireylerin istedikleri zaman, özel ya da kamuya ait her fiziksel mekâna rahat ve özgürce ulaşmaları gerekir. Bazen, kaldırım rampalarının önüne park etmiş araçları gördüğümde gerçekten çok üzülüyorum. Bilhassa alışveriş merkezlerinde, engelli park yerini kullanan sürücüler görüyoruz. Engelli bir birey olduğunuzu ve alışveriş merkezine geldiğinizde, size ayrılan yerin ihtiyacı olmayan biri tarafından işgal edildiğini düşünün bir kere. En başta bu bile, bir insana kendini öteki gibi hissettirmez mi? Öteki olmamak, toplumda bir yeri olduğunu hissetmek ve ihtiyaçlarının hayatta karşılığını bulmak hepimizin hakkı" şeklinde konuştu.
"HERKES İÇİN KAPSAYICI BİR HAYATIN TESİS EDİLMESİ İÇİN EL BİRLİĞİYLE ÇALIŞMALIYIZ"
Emine Erdoğan, erişilebilirlik denildiğinde, sadece engelli vatandaşların değil, tüm farklılıkların düşünülmesi gerektiğine dikkati çekerek, şunları kaydetti: "Bir örnek vermek gerekirse, bir müzede ya da sergide yaşlı ziyaretçileri düşünmek de erişilebilir olmaktır. Sosyal hayatın kapılarını her yaş grubuna açmalıyız. Aynı şekilde, parklarda çocuk oyun alanlarını, tüm çocukların rahatça bir arada oynayacağı şekilde düzenlememiz gerekiyor. Erişilebilirliğin fiziksel erişim kadar toplumsal kaynaşmayı, birbirimizin gönlüne erişmeyi ve empatiyi sağlayan bir yönü var. O yüzden, elverişli fiziksel bir çevre ile insanların eşit biçimde hayata katılmalarını sağlamak bir lütuf değil, asli görevimizdir. Bu çerçevede, herkes için kapsayıcı bir hayatın tesis edilmesi için el birliğiyle çalışmalıyız. Elbette, bu işin ilk adımı, gerçek bir zihinsel dönüşümün temelini atmaktır. O nedenle, erişilebilirlik kelimesinin hayatımızda hızla daha fazla yer almasından büyük memnuniyet duyuyorum. Kamu kurumlarımızın ve belediyelerimizin bu konuya gösterdikleri özeni de gerçekten takdire şayan buluyorum" dedi.
ÖDÜL KAZANAN BELEDİYELER
Yarışmada; Simav Belediyesi "Engelsiz Yaşam Parkı ve Peyzaj Projesi", Termal Belediyesi "Paralimpik Oyunlar Merkezi Projesi", Yeşilhisar Belediyesi "Huzur Taksi Projesi", Ardahan Belediyesi "Engelleri Birlikte Aşalım Projesi", Pamukkale Belediyesi "Engelli Saatlik Gündüz Bakim Evi Projesi", Amasya Belediyesi "Mehmet Amcanın Misafirleriyiz Projesi", Pendik Belediyesi "Pendik Engel-Siz Parkı Projesi", Manisa Büyükşehir Belediyesi "IOT Teknolojisi Temelli Manisa Şehri Uygulaması Projesi", Konya Büyükşehir Belediyesi "Engelsiz Kent Konya Erişilebilirlik Master Planı Projesi", Gaziantep Büyükşehir Belediyesi "Gaziantep Akıllı Sağlıklı Teknolojik Engelsiz Kent Uygulama Projesi" ile ödül aldı.
Ödül töreninin ardından Emine Erdoğan, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, TBB ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ile belediye başkanları ve vekilleri aile fotoğrafı çekildi.
Programın ardından Emine Erdoğan, engelli çocuklar ve aileleriyle sohbet ederek, günün anısına fotoğraf çektirdi.