MÜBADELENİN 100’ÜNCÜ YILINDA PENDİK’TE ANMA TÖRENİ

TÜRKİYE-YUNANİSTAN NÜFUS MÜBADELESİ İLE TÜRKİYE’YE GELMEK ZORUNDA KALANLARIN YAŞADIĞI ACI VE ZORLUKLAR BİR KEZ DAHA DİLE GETİRİLDİ
 Tarih: 22-07-2024 21:51:55   Güncelleme: 24-07-2024 22:03:55
MÜBADELENİN 100’ÜNCÜ YILINDA PENDİK’TE ANMA TÖRENİ

Türkiye-Yunanistan Nüfus Mübadelesi’nin 100’üncü yılı nedeniyle Pendik’te anma töreni düzenlendi.

Pendik Belediyesi, Pendik Eğitim Kültür Sanat ve Yardımlaşma Derneği ile Pendik Rumeli ve Yanyalılar Kültür Derneği iş birliğinde gerçekleştirilen törende, mübadele kahramanları anıldı.

1924 yılı Temmuz ayında Türkiye-Yunanistan Nüfus Mübadelesi ile Türkiye’ye gelmek zorunda kalanların yaşadığı acı ve zorluklar bir kez daha dile getirildi. Yanya, Drama ve Kavala gibi kentlerden Pendik’e gelen Müslüman Türk Mübadillerin mezarları ziyaret edildi. Denize karanfil bırakılarak hatıraları yad edildi.

Duygu dolu anların yaşandığı anma programında 100 yıl önce anayurtlarından sürülen neslin torunları, yaşanan zorlukları ve özlemlerini dile getirdiler.

Törende, kendisi de Pendikli olan Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Neval Konuk Halaçoğlu’nun 2023 yılında Pendik Belediyesi’nin katkıları ile hazırladığı “Pendik ve Mübadele” adlı eserinden de detaylar paylaşıldı.

Mübadele hakkındaki en kapsamlı eserlerden biri olan kitapta, Yunanistan ve Türkiye’deki resmi arşiv belgeleri, röportaj kayıtları ve bilimsel yayınlar yer alıyor. Törende, mübadelede vefat edenler için denize karanfil bırakıldı. Mübadiller dualar edilerek rahmetle ve özlemle anıldılar.

 

Etiketler
  YORUMLAR 0 Yorum YORUM YAP
Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.
  FACEBOOK YORUM
Yorum
  DİĞER PENDİK Haberleri
BİZİ TAKİP EDİN
  • YUKARI