BTK uyardı: Ekran bağımlılığı giderek artıyor!

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) bünyesinde yer alan Güvenli Web, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de ekran bağımlılığının giderek arttığını söyledi ve özellikle ebeveynler için önemli uyarılarda bulundu.
 Tarih: 28-06-2022 14:00:00
BTK uyardı: Ekran bağımlılığı giderek artıyor!

Bilgi ve iletişim teknolojilerinin son yıllarda gelişerek taşınabilir olması yeni bir bağımlılık türünü ortaya çıkardı. Özellikle akıllı telefonların neden olduğu bu yeni bağımlılık türüne ekran bağımlılığı adı verildi. Ekran bağımlılığı televizyon, bilgisayar, telefon ya da tablet gibi her türlü ekrana olan bağımlılığı ifade ediyor.

Ekran bağımlılığı küçük yaşlardan itibaren herkeste gözlemlenebiliyor. Son yıllarda ebeveynlerin küçük çocukları oyalamak amacıyla telefon, tablet, bilgisayar gibi cihazları kullanması ekran bağımlılığının artmasını daha da tetikledi. Ebeveynler, çocuklarının uslu durması ya da çocuklarına kolayca yemek yedirebilmek amacıyla sık sık akıllı cihazların yardımına başvuruyor.

BTK: TELEFON TASARIMCILARI KİŞİLERİ BAĞIMLILIĞA YÖNLENDİRMEK İÇİN BELİRLİ HİLELERİ KULLANIYOR

BTK, Güvenli Web üzerinde yayınladığı makalede telefon tasarımcılarının ekran bağımlılığı daha da artırmak için belirli hileler kullandığını belirtti. Bu nedenle yalnızca bir e-posta okumak isteyen kişi, bağımlılığı artırıcı tuzaklar nedeniyle ekran karşısında saatlerini harcıyor.

Mühendisler ve tasarımcılar, kişilerin tıklama ve kaydırma isteklerini canlı tutmak için bildirimlerde kırmızı renk kullandığını ya da otomatik oynatma seçeneklerinin sağduyumuzu ele geçirmek için tasarlanmış olabileceği vurgulanan makalede ekran bağımlılığı için farkındalık oluşturmanın önemli olduğu belirtildi.

BTK, Türkiye'de ekran bağımlılığının giderek arttığını söyleyerek durumun ciddiyeti konusunda ebeveynleri uyardı ve bağımlılığın azaltılması için yedi önemli tavsiyede bulundu. Bu öneriler ise şu şekilde:

 Kişilerden gelen bildirimler hariç diğer uygulamaların bildirimlerini kapatın. Telefonunuzda gri tonlamaya geçin. Bu sayede uygulamaların renkli uyarılarından daha az etkilenirsiniz. Ana ekranda daha az uygulamaya yer verin. E-posta, takvim, mesajlar gibi elinizin altında sıklıkla kullandığınız uygulamalar ana ekranda yer almalı ancak diğer oyunlar, yemek tarifleri, eğlence araçları vb. uygulamalara ana ekran içerisinde yer verilmemeli. Böylelikle bu uygulamaları ilk bakışta görmediğiniz için kullanma sıkılığınızda azalacaktır. Ekranda açmak istediğiniz uygulamayı gözle aramak yerine yazarak bulun. Sosyal medya uygulamalarını telefonunuzdan kaldırın. Uygulama yerine sosyal medya hesaplarınıza tarayıcı üzerinden erişin. Telefonunuzu odanız dışında şarj edin. Özellikle gece yatarken mutlaka telefon ayrı bir odada bulunmalı. Çalar saat amacıyla dahi aynı odada telefonu bulundurmayın.  Ekran tetikleyicilerine uygulamalarla karşılık verin. Özellikle uygulama kullanma süresini kısıtlayan uygulamalarla ekran bağımlılığı önemli ölçüde azaltılabilir.

TÜRKİYE'DE 70 MİLYON KİŞİ HER GÜN İNTERNETE BAĞLANIYOR

We Are Social tarafından 2022 yılında yapılan araştırmaya göre Türkiye 85.3 milyonluk nüfusa sahip. Bu nüfusun 78 milyonunun mobil telefon kullanıcısı, 70 milyonunun ise aktif olarak internet kullanıcısı olduğu ortaya çıktı. Aynı araştırmada Türkiye'deki internet kullanıcılarını günün 8 saatini ekran karşısında geçirdiği belirlendi.

Ekran bağımlılığı başta görme bozukluğu ve uyku problemleri başta olmak üzere kişilerin sağlığı için önemli bir tehdit unsuru. Bu nedenle Türkiye'de de uzun zamandır ekran bağımlılığı ile mücadele ediliyor. Bu kapsamda Yeşilay'da teknoloji bağımlılığı ve telefon bağımlılığı için vatandaşlara ücretsiz destek veriliyor.

KAYNAK : Haber7
Etiketler
  Kaynak: haber7.com
  YORUMLAR 0 Yorum YORUM YAP
Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.
  FACEBOOK YORUM
Yorum
  DİĞER MANŞET Haberleri
BİZİ TAKİP EDİN
  • YUKARI