Kartal Belediyesi, 10 Nisan 1919'da idam edilen, 14 Ekim 1922'de Türkiye Büyük Millet Meclisi(TBMM) kararıyla 'Milli Şehit' ilan edilen Boğazlıyan Kaymakamı Kemal Bey'in, şehadetinin 106. yılında mezarı başında bir anma töreni düzenledi. Törende konuşan Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel, "Cumhuriyet kolay kurulmadı. Aziz şehitlerimizin hatıralarını yaşatırken, her karışı şehit kanıyla sulanmış bu topraklarda, adalet, bağımsızlık ve hürriyet için mücadele veren binlerce isimsiz kahraman gibi Boğazlıyan Kaymakamı Kemal Bey de tarihimizin onurlu sayfalarında hakettiği yeri almıştır." ifadelerini kullandı.
MilliŞehit Kemal Bey’inKuşdiliMezarlığı’ndakikabribaşındagerçekleşentörene; Kartal BelediyeBaşkanıGökhanYüksel, AnadoluAydınlarOcağıGenelBaşkanı Prof. Dr. İbrahim Öztek, Kartal Belediyesi BaşkanYardımcıları, ADD Kartal ŞubeBaşkanıHülya Arkan, siviltoplumörgütüüyeleri ve Milli Mücadele Kahramanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün silah arkadaşı Kazım Karabekir'in kızı Timsal Karabekir katıldı.
"Adalet, bağımsızlık ve hürriyet için mücadele verenler..."
Tören, birdakikalıksaygıduruşu ve İstiklalMarşı’nınokunmasıylabaşladı. Törendekonuşan Kartal BelediyeBaşkanıGökhanYüksel, MilliŞehitBoğazlıyanKaymakamı Kemal Bey’isaygıyla ve rahmetleandığınısöyleyerek;"Kemal Bey, işgal kuvvetlerinin baskısı altında, milletine hizmet ettiği içinhaksızcaidamedilmiş; amamilletimizinvicdanındadaimabirkahraman, biradaletneferi ve sonundaTürkiyeBüyük Millet Meclisi’ninkararıyla ‘MilliŞehit’ ilanedilerekebedileşmişbirisimolmuştur.Cumhuriyetkolaykurulmadı. Her karışışehitkanıylasulanmışbutopraklarda, adalet, bağımsızlık ve hürriyetiçinmücadeleverenbinlerceisimsizkahramangibi, BoğazlıyanKaymakamı Kemal Bey de tarihimizinonurlusayfalarındahakettiğiyeri almıştır.Bugün, emperyalizmin 100 yılöncemilletimizinbirliğine, iradesine ve bağımsızlığınakastedenoyunlarıhâlâdeğişenbiçimlerdekarşımızaçıkmakta. Ancak biz, dünüdoğruanlarsakyarınısağlaminşaedebiliriz. İştebunedenle, Kemal Beygibiisimlerisadeceanmaklakalmıyor, onlarınuğruna can verdiklerideğerleriyaşatmakiçinyılmadançalışıyoruz.Bizler; gençlerimize Kemal Bey’ianlatmaya, adaletduygusunuyüceltmeye, haksızlıkkarşısındadimdikduranbirnesilyetiştirmeyemecburuz. Çünkütarihtendersçıkarmak, geçmişinyükünüdeğil; ilhamınıtaşımakdemektir.BuvesileylebaştaBoğazlıyanKaymakamı Kemal Beyolmaküzere, vatanuğruna can vermiştümşehitlerimizibirkezdaharahmet, minnet ve saygıylaanıyorum. Ruhlarışad, mekânlarıcennetolsun.” şeklindekonuştu.
Törende son olarak, Milli Şehit Kemal Bey ve tüm şehitlerin ruhuna Kur’an-ı Kerim tilaveti okundu.
“Fertler ölür, millet yaşar. Yaşasın millet...”
Boğazlıyan Kaymakamı Kemal Bey, 1. DünyaSavaşı’nınyaşandığıdönemdeYozgatmutasarrıfvekiliolarakgörevyaparken, o dönemdeişgalcilerleişbirliğiyaparakçetecilikyapanErmenilerinülkenindeğişikyerlerinegönderilmesisırasındabürokratolarakgörev almıştır. İttihat ve TerakkihükümetigörevdenayrılıpyerineDamatFeritPaşa’nınbaşındaolduğuHürriyet ve İtilafPartisigeldiğindeErmeniPatrikhanesi ve İngilizhükümetinindayatmasıileErmenitehcirindegörevyapanlarıyargılamakiçin Divan-ıHarb-iÖrfiadındaözelbirmahkemekurulmuş, döneminErmeniPatriğiZevan Efendi tarafındanbizzathazırlanan ve İngilizlertarafındanDamatFerithükümetineverilenyargılanacaklar ve cezalandırılacaklarlistesinetepkigösterenmahkemebaşkanıHayretPaşa, budayatmayıkabuletmeyerekgörevindenayrılmış, onunyerineİngilizMuhipleriCemiyetiüyesiolan Mustafa NazımPaşagetirilmiştir. Mustafa NazımPaşa’nın, hukukidayanaktanyoksunsöylentileridelilkabulederekverdiğicezalardandolayımahkemeninadıhalkarasında 'Nemrut Mustafa PaşaDivanı' olarakadlandırılmıştır.
BoğazlıyanKaymakamı Kemal Bey, kurulanözelmahkemelertarafından ’10 Nisan 1919’da idamedilmiş, 14 Ekim 1922 yılında TBMM tarafındanMilliŞehitilanedilmiştir.