Bir başka İran gezi rehberi: İran adaları

Tarih dolu bir ülke olan İran'ın camilerini, saraylarını, müzelerini değil, deniz tatili yapılan adalarını yazdık.
 Tarih: 18-09-2021 11:00:00
Bir başka İran gezi rehberi: İran adaları

Haber7 / Mustafa Civan

İran denilince aklınıza gelenleri unutun. Bu yazımızda bambaşka bir İran'ı göreceksiniz. Ne Tahran'ı, ne Tebriz'i, ne Şiraz'ı ne de İran'ın çöllerini anlatacağız. Konumuz İran'ın Basra Körfezi'nde yer alan adaları. 

Kimine göre kaosun hakim olduğu bir ülke, kimine göre de mistik bir havası olan masalsı bir ülkedir İran...

Milattan önce 4000’lere uzanan köklü tarihiyle dünyanın en eski medeniyetlerinden biri olan İran, Ortadoğu coğrafyasının da en önemli ülkelerinden. İran, siyasi problemlerden dolayı uzun yıllar yaptırımlara maruz kaldı. Ama son dönemlerde yaptırımların hafiflemesiyle ülkenin turizm potansiyeli ortaya çıktı ve dünyanın dört bir yanından ziyaretçiler İran'a gelmeye başladı. 

Tabii ülkeye gelen turistler ülkenin tarihi bölgelerini geziyor ve bir çoğunun İran'ın adalarından haberi dahi yok. Kaosla dolu bir Ortadoğu ülkesinde kimin aklına gelir ki adaların var olduğu. Bu durum tamamen İran'ın hangi konularla gündeme geldiğiyle alakalı tabii ki. 

Gelin bu algıları bir kenara bırakıp, İran'ın bambaşka bir yüzünü inceleyelim...

KİŞ ADASI

Basra Körfezi’nde yer alan Kiş Adası, İranlıların keyifle tatil yapabileceği nadir yerlerden bir tanesi. Kendisi küçük ama İran halkı için anlamı çok büyük. İran denilince akla gelen şeyleri yeniden düşünmenizi sağlayacak bu ada, berrak deniziyle, harika kumsallarıyla adeta İranlıların Hawaii'si konumunda.

Kiş Adası'nda ilginç bir şekilde trafik ışıkları yer almıyor, hatta korna sesi duymak bile çok zor. Alışıla gelmiş, kaosun hakim olduğu İran şehirlerinden çok farklı bir yer burası. Kiş Adası, lüks otelleri, eğlence parkları, alışveriş merkezleri, bisiklet yolları, dalış yerleri ve lüks arabalarıyla Basra Körfezi'nin incisi gibi.

KEŞM ADASI

İran'ın en büyük adası olma özelliğine sahip olan Keşm Adası, 2006 yılında UNESCO tarafından tescillenmiş bir “geopark” ilan edildi. 40 kilometre genişliğe 135 metre de uzunluğa sahip olan Keşm Adası'nda ABD'deki Büyük Kanyon'u anımsatan kanyonlar bulunuyor.

Ada kültüründeki en ilginç olay ise kadınların maske takması. Kiş Adası'nda yaşayan kadınlar genç yaşlarından itibaren bu maskeleri takmaya başlıyor. Kadınların maske takması adanın popülaritesi arttırmış. İran genelinde de Keşm Adası'ndan 'maskeli kadınlar adası' diye söz ediliyor.

HÜRMÜZ ADASI

Hürmüz, kızıl toprağıyla dikkatleri üzerine toplayan bir ada. Gökkuşağı Adası olarak da anılan bu adada envai çeşit, renk renk toprak bulunuyor. Volkanik yapıdaki ada yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor.

Ada 16. yüzyıl başlarında Portekizliler tarafından işgal edildi. Tam 115 sene sömürge altında kalan Hürmüz Adası'na Portekizliler tarafından bir kale inşa edildi. Kale içinde yer alan komutanlık merkezi ve kilise günümüzde turistlerin en çok ziyaret ettiği noktalar arasında. 

Hürmüz Adası'nı son yıllarda popüler hale getiren 'şeker renkli kubbelere' hiç denk geldiniz mi? Sosyal medyada ilgi çeken bu evler, adanın adından sıkça söz ettirmeye başladı. Bir adanın ortasında bin bir çeşit renge sahip olan bu evlerin mistik ve masalsı havası var.

HENGAM ADASI

Keşm Adası'nın güneyinde kalan Hengam Adası dalış yapmak isteyenlerin vazgeçilmesi konumunda. Körfezin masmavi sularının tatlı misafirleri olan yunuslar ve farklı deniz canlılarıyla yüzme bu Hengam Adası'nda yüzebilirsiniz.

HEMDORABİ ADASI

Hendorabi, Basra Körfezi sularında Kiş ve Lavan adaları arasında yer alan, berrak sulara sahip küçük bir ada. Son zamanlarda adaya gelen ziyaretçi sayısı artınca Hindurabi Adası'nın doğu kıyısında da bir otel ve restoran açıldı.

EBU MUSA ADASI

1921-1971 yıllarda İngiliz hakimiyetinde olan ada, İngilizler tarafından Birleşik Arap Emirlikleri'ne bırakıldı. Fakat Ebu Musa Adası'nın stratejik konumu nedeniyle İran burayı işgal etti. 

Toplam yüzölçümü 12 km² olan ve 1.868 kişinin yaşadığı adada tarihi camiler ve alışveriş merkezleri de var.

Bu adaların dışında İran'da irili ufaklı pek çok ara bulunuyor. Fakat bunların bir kısmı ya ziyarete kapalı ya da askeri üs olarak kullanılıyor.

KAYNAK : Haber7
Etiketler
  Kaynak: haber7.com
  YORUMLAR 0 Yorum YORUM YAP
Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.
  FACEBOOK YORUM
Yorum
  DİĞER MANŞET Haberleri
BİZİ TAKİP EDİN
  • Tüm Anketler
    İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI KİM OLMALI?
    YUKARI