Anastasiadis: Umarım Türkiye barışı bozacak bir adım atmaz

Fransız televizyonu France 24'e konuşan Kıbrıs Rum Yönetimi lideri Nikos Anastasiadis, Kıbrıs'taki çözümün "iki toplumlu federasyon"dan geçtiğini öne sürerek; "Umarım Türkiye, Doğu Akdeniz'de barışı bozan bir adım atmaz" dedi.
 Tarih: 27-05-2022 12:00:00   Güncelleme: 27-05-2022 13:00:00
Anastasiadis: Umarım Türkiye barışı bozacak bir adım atmaz

Kıbrıs Rum Yönetimi lideri Nikos Anastasiadis, Fransız televizyonu France 24'e mülakat verdi. Açıklamalarında Türkiye'yi hedef alan Rum lider, Rusya'nın Ukrayna işgaliyle Türkiye'nin 1974'teki Ada'ya müdahalesini bir tuttu.

Moskova'nın, tıpkı Ankara'nın 1974'te kullandığı argümanları kullanarak Ukrayna'yı işgal ettiğini kaydeden Anastasiadis, Türk ve Rus revizyonizminin paralellik gösterdiğini iddia etti.

Kendi tezlerini savunan Rum lider; EOKA terörünün ve dönemin Rum Yönetimi lideri Makaryos'un katliamlarına, Türk halkına çektirilen acılara ise değinmedi.

"İKİ TOPLUMLU FEDERASYON" TEKLİFİNİ YİNELEDİ

Kıbrıs'taki çözümün "iki toplumlu federasyon"dan geçtiğini öne süren ve bunun için çalışmaya devam edeceklerini söyleyen Anastasiadis, söz konusu çözüm teklifine Türkiye'nin itirazı olduğunu vurguladı.

"FEDERASYON MASASI"NI RUM YÖNETİMİNİN TUTUMLARI DAĞITTI

NOT: Türkiye ve Kıbrıs Türk Cumhuriyeti tarafı; "iki bölgeli ve iki toplumlu federasyon" çerçevesinde bir anlaşmaya ulaşılması yönünde 50 yılı aşkın süredir BM gözetiminde gerçekleştirilen müzakere süreçlerinde birçok çaba sarf edildiğini ve bu çabaların Rum tarafının retçi tutumu nedeniyle başarısızlıkla sonuçlandığını anımsatarak, 2017'de Crans-Montana'da gerçekleştirilen Kıbrıs Konferansı'nın çökmesinin ardından "federasyon" zemininin ortadan kalktığını ifade ediyor. Bu sebeplerden ötürü Türkiye ve KKTC, "federasyon" çözüme artık yanaşmıyor. Hatta KKTC, yeni devlet politikasını 27-29 Nisan 2021 tarihlerinde Cenevre'de BM öncülüğünde gerçekleşen Kıbrıs Toplantısı'nda açıklamış ve kayda geçirmişti. Bu da KKTC'nin egemenliğinin tanınması ve çözüm için başka seçeneklerin değerlendirilmesidir.

"UMARIM TÜRKİYE BARIŞI BOZACAK BİR ADIM ATMAZ"

Türkiye ile Doğu Akdeniz'deki mevcut krize de değinen Anastasiadis, Ankara'nın MEB alanlarını ihlal ettiğini, bundan dolayı uluslararası makamlara Türkiye'yi şikayet ettiklerini söyleyerek, "Umarım Türkiye bölgedeki barışı riske atacak bir şey yapmaz" dedi.

KAYNAK : Haber7
Etiketler
  Kaynak: haber7.com
  YORUMLAR 0 Yorum YORUM YAP
Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.
  FACEBOOK YORUM
Yorum
  DİĞER MANŞET Haberleri
BİZİ TAKİP EDİN
  • Tüm Anketler
    İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI KİM OLMALI?
    YUKARI