‘’12. Uluslararası Üsküdar Sempozyumu’’ başladı.

Üsküdar’ın tarihi, kültürel zenginliği ve geleceği akademik platforma taşındı
 Tarih: 15-10-2023 15:57:28
‘’12. Uluslararası Üsküdar Sempozyumu’’ başladı.

Üsküdar Belediyesi tarafından bu yıl 12'ncisi düzenlenen ‘’Uluslararası Üsküdar Sempozyumu'’ başladı.

Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezi'ndeki sempozyumun açılışı  Kur'an-ı Kerim tilaveti ve Üsküdar’ı anlatan video gösterimiyle başladı.  Açılışta Göksel Baktagir ve Letafet Türk Müziği Topluluğu "Salacak'tan Kandilli'ye Üsküdar Kokan Ezgiler" adlı mini konser verdi.

Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, Üsküdar’ın kadim bir geçmişi olduğunu ifade ederek, 20 yılda 12 sempozyum yaptıklarını ve bunun sonucunda muazzam bir kültür hazinesi olan 25 ciltlik bir külliyatın oluştuğunu vurguladı.

Türkmen Üsküdar'ın 1016-1017'den itibaren Türkler’in ana yurdu, ata yurdu olmaya başladığını dile getirerek, ‘’ Üsküdar'ımız aynen 1071'den önceki dönemde olduğu gibi, Kurtuluş Savaşı yıllarında olduğu gibi 15 Temmuz sürecinde de bu cennet vatanımızda gözü olan hainlere fırsat vermemiştir. Üsküdar'ımız ülkemiz için, siyasi geçmişimiz için, bu güzel ülkemizin birlik beraberliği için önemli bir stratejik noktadır" şeklinde konuştu.

Üsküdar Belediye Başkanı Türkmen “BM Habitat Dünya Şehirler Günü’’ etkinliğinin 31 Ekim Salı  günü Üsküdar’da yapılacağının müjdesini vermek istediğini de ifade ederek, ‘’Dünyada ilk defa bir ilçe belediyesinin ev sahipliğinde sayın Emine Erdoğan Hanımefendi’nin himayelerinde Dünya Şehirler Günü organizasyonu gerçekleştirilecek’’ dedi.

Birleşmiş Milletler’in Habitat’ı her yıl düzenli gerçekleştirdiğine işaret eden Türkmen, bu yıl ilk defa Üsküdar Belediyesi'nin ev sahipliğinde 31 Ekim Salı günü dünyanın 140 ayrı ülkesinden gelecek üst düzey devlet yetkilileri, sivil toplum yetkilileri ve  belediye başkanlarını Üsküdar’da ağırlayacaklarını söyledi.

Türkmen, ‘’ Özellikle ulaşım ve altyapı sorunları, çevre sorunlar finans ile ilgili konular şehirler gününde tecrübelerle paylaşılmış olacak.  Üsküdar'da bu güzel yerel yönetimler olimpiyatına şimdiden sizleri davet ediyorum. Bu yılki ana gündemimiz sıfır atık ve çevre olacak. Misafirlerimiz bu konuyu masaya yatıracak özellikle şehirlerde zor problemlerin örnek projelerle nasıl çözüldüğünü tecrübe anlatımlarıyla misafirlerimizle paylaşacağız’’ diye konuştu.

Sempozyumun ilk konferansını veren eski Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı da şehirle insan arasında bir bağ olduğunu ifade ederek,  "İnsanlar şehirleri imar eder, şehirler de insanları inşa eder. Bugünün dünyasında biz şunu da söyleyebiliriz. Siz bir şehri yıkıyorsanız, o şehir de sizi yıkar." dedi.

Avcı,sempozyumda şehirle ilgili 125 tebliğ sunulacağını, bunların çoğunluğunu Üsküdar'ı inşa etmiş Üsküdar'da yaşamış ilim ve kültür insanları üzerine olduğunu vurguladı.

Yaklaşık 30 oturumun düzenleneceği ve 165 bilim insanının katılacağı sempozyumda, Üsküdar’ın tarihi, kültürel ve sosyal gelişimi masaya yatırılırken, geleceğe yönelik yeni bir vizyon ortaya konuacak.

Etiketler
  YORUMLAR 0 Yorum YORUM YAP
Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.
  FACEBOOK YORUM
Yorum
  DİĞER ÜSKÜDAR Haberleri
BİZİ TAKİP EDİN
  • YUKARI