10 adımda "YKS tercihi nasıl yapılır?" İşte 2022 üniversite tercihi yapacaklar için ipuçları...

Eğitim öğretim hayatlarının en önemli tercihlerinden birisini yapmaya hazırlanan yüzbinlerce aday kendisi için en doğru üniversite ve bölümleri araştırıyor. İleride doğru bir meslek seçimi yapmak isteyen lise mezunları, 27 Temmuz-5 Ağustos tarihleri arasında tercihlerini ÖSYM'ye bildirecek. Bizde haber7 ailesi olarak tercih döneminde öğrencilerin yükünü hafifletmek amacıyla dikkat edilmesi gereken 10 maddeyi derledik...
 Tarih: 23-07-2022 14:00:00   Güncelleme: 27-07-2022 11:00:00
10 adımda

Fuat İğci- Haber7 Özel Haber

Ortaöğretim eğitimlerini tamamlayarak üniversite sınavında katılan 3 milyondan fazla öğrenci için tercih maratonu bugün başladı. ÖSYM Başkanı Halis Aygün sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada tercihlerin öğrencilere hayırlı olması temennisinde bulundu.

Bu yıl rekor bir katılımla gerçekleştirilen sınav sonrasında devlet, vakıf ve özel üniversitelerin kontenjanları belli oldu. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından kılavuzun açıklanmasıyla alım yapacak bölümlerin en düşük ve en yüksek puanları da belli oldu. 4 yıllık lisans bölümleri için açılacak toplam kontenjan 509 bin olurken, 2 yıllık ön lisans bölümler için ise 512 bin kontenjan ayrıldı. Son beş yılın en yüksek katılımıyla yapılan üniversite sınavında bu yıl tercihler büyük bir önem taşıyor. Bizde sizin tercihlerini kolaylaştıracak 10 maddeyi hazırladık.

Üniversite taban puanları (Güncel 2022) Ön lisans ve lisans başarı sıralamaları ve kontenjanlar

10 Adımda YKS Tercihi Nasıl Yapılır?

Öğrencilerin yanı sıra ailelerde bir yandan çocuklarının eğitim alabilecekleri bölümleri araştırmaya koyuldu. Eğitim alınacak üniversitelerin kadroları, imkanları ve kampüsleri tercih yapılırken ek olarak dikkate alınıyor. Yükseköğretim Kurulu ve ÖSYM işbirliğiyle alınan kararda baraj uygulaması kaldırıldı. İşte tercih döneminde öğrencileri avantaj sağlayacak ipuçları;

1- Bu yıl puanlar yükselirken başarı sıralamalarında düşüş yaşanabilir.

Üniversite tercihi yaparken birçok öğrenci geçtiğimiz yılın tavan ve taban puanlarını dikkate alarak tercih listesi hazırlıyor. Bu durumda öğrenciler bazen beklenmedik sonuçlar ile karşılaşıyor. Bu yıl üniversite sınavına katılan aday sayısının fazla olması ve baraj uygulamasının olmadığı dikkate alınırsa geçtiğimiz yılın ve bu yılın yerleştirme puanlarında önemli değişiklikler olması bekleniyor. Eğitim uzmanları, öğrencilerin sayısal, sözel, eşit ağırlık ve yabancı dil puanlarına göre değil sıralamalara göre tercih yapmaları gerektiğine vurgu yapıyor.

2- Tercih listesi hazırlarken önceliklerinize dikkat edin.

YKS tercih işlemlerinde Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi adaylara 24 tercih hakkı tanıyor. Sınırlı bir tercih sayısına sahip öğrenciler, listelerini hazırlarken üniversiteleri ve bölümleri ayrı ayrı olarak inceliyor. Yaşadıkları ilde eğitim almak istediği bölüm olmayan adaylar şehir dışındaki bölümlere yoğunlaşırken, diğer yandan adaylar, üniversitelere göre bölüm belirleyebiliyor. Uzmanlar, tercih yaparken mutlaka öğrencilerin tercih dönemi sonrasını da göz önünde bulundurması konusunda uyarıyor. Çünkü her bölümün özel ve devlet kadrolarında farklı iş olanaklarına ve maaş aralığında sahip olduğu unutulmamalı. Bu yüzden tercih listesi hazırlarken okumak istenilen bölümün en yukardan en aşağıya doğru sıralanması tavsiye ediliyor.

3- Güncel kılavuzdan üniversite ve bölümlere bakmaya gayret gösterin

Birçok öğrenci üniversite sınavına hazırlık sürecinde yapabildikleri puanları dikkate alarak üniversite ve bölümlerin tavan ile taban puanlarını araştırdı. Taban puan o bölümün o yıl içerisinde alım yaptığı en düşük puan iken tavan puan ise o bölümün son alımlarda yaptığı en yüksek puandır. Yükseköğretim Kuruluna bağlı olarak faaliyetlerini sürdüren üniversiteler, ihtiyaçlara göre yeni bölüm açmaya devam ediyor. Bunun yanında öğrencilerin fazla talep göstermediği bölümler ise kapanıyor. Uzman isimler adayların güncel kılavuzu takip ederek herhangi bir sürprizle karşılaşmaması için uyarılarda sık sık bulunuyor. Yeni açılan bölümler ve kapanan bölümler yayınlanan kılavuz ile belli oldu.

2022 YKS güncel tercih kılavuzu için tıklayınız

4- En doğru tercih için gençler dikkate alınmalı

Öğrenciler, üniversite tercihlerinde sadece eğitim aldıkları kurumları belirlemiyorlar. Bu yüzden aileler, çocukları için doğru adım olarak görseler de tercihlerin büyük bir çoğunluğunu, öğrencilere bırakmalıdır. Öğrenciler, üniversite ve bölüm tercihi yaparken bundan sonraki senelerde de yapacakları ve yapmak istedikleri meslekleri belirliyor. Eğitim aldıkları bölüm ve üniversitelerden memnun olmayan adaylar sonrasında bu bölümü veya eğitimlerini yarıda bırakabiliyorlar. En doğru tercih için gençlerin görüşleri dikkate alınmalı. Anne, baba ve diğer kişilerin görüşleri tavsiye niteliği taşımalı.

5- Mutlaka Yükseköğretim Kurulu tercih robotuna göz atın.

Öğrenciler ve aileleri en doğru bölümleri belirleyebilmek için birçok kaynaktan bilgi sağlıyor. İnternette bulunan birçok içerik güncel olmayabilirken farklı hatalarda meydana gelebiliyor. Yükseköğretim Kurulu, öğrenciler için kullanıma sunduğu YÖK Atlas tercih robotu ile üniversitelere ilişkin bir çok bilgiyi erişime açıyor. Üniversite taban puanları, kontenjanları ve başarı sıralamalarının yanı sıra ilgili bölümlere son beş yılda yerleşen öğrencilerin net ortalamaları, kaçıncı tercihte yerleştikleri, kaç okul birincisinin o bölümü tercihi ettiği gibi detaylı istatistiki verilere tercih robotu ile erişim sağlanabilir.

YÖK Atlas tercih robotu: Lisans ve Önlisans tercih sihirbazı- Yükseköğretim program atlası

6- Tercih listesinin tamamını doldurmak için istemediğiniz bölümleri tercih etmeyin

Üniversite tercihi yapacakların bir çoğu Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından verilen 24 hakkın tamamını kullanıyor. Bu üniversite ve bölümlerin birçoğu istenilen bölümler olmasına karşın bazıları ise tercih listesini doldurmak için yazılıyor. Genellikle en çok istenilen veya alım yaptığı puan yüksek olan üniversite ve bölümler ilk sırada yer alırken, istenmeyen veya daha az istenen bölümler tercih listesinde alt sıralarda yer alıyor. Listeyi doldurmak için yapılan tercihlere yerleşme ihtimalinin olduğu dikkate alınmalı. Eğer herhangi bir üniversiteye kayıt hakkı kazanılıp, o bölüme kayıt yaptırılmazsa önümüzdeki sene öğrenciye ait okul başarı puanı daha düşükten hesaplanır.

7- Bu sene nitelikli bölümlerin kontenjanlarında artışa gidildi

Öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği bölümlerin kontenjanlarında bu sene iyileştirmeler yapıldı. Tıp Fakültesi, hukuk ve psikoloji ve mühendislik bölümlerinde eğitim almayı hedefleyen adaylar bu kontenjan artışını dikkate alarak tercih listelerinde bu bölümlere daha fazla yer verebilirler. Bunun yanı sıra yeni açılan bölümler ise kılavuzun yayınlanması ile birlikte belli oldu. 2022-2023 eğitim öğretim yılında Emlak ve Emlak yönetimi, Geleneksel Türk Sanatları, Takı Tasarımı ve İmalat, CNC programlama ve operatörlüğü, Görsel iletişim ve Siber güvenlik bölümleri öğrenci kabul edecek.

8- Yeni açılan bölümlerin puanları ön görülebilir

Tercih kılavuzunda yeni açılan bölümlerin tavan ve taban puanları yer almıyor. Öğrenciler, alım yaptıkları puanları belli olmayan bölümleri ufak bir araştırma yaparak öğrenebilir. Bu bölümler yakın puanlı veya yakınında bir üniversite ile kıyaslama yapılarak ortalama bir puan çıkartılabilir. Öğrenciler bu ortalama puan ile kendi aldıkları puanları dikkate alarak tercih listelerinde bu bölümlere yer verebilirler.

YKS tercih kılavuzu: (2022) ÖSYM üniversite tercihleri nereden, nasıl yapılacak?

9- Okul birincileri için açılan kontenjandan yararlanılabilir

Yükseköğretim Kurulu, eğitim aldıkları ortaöğretim kurumunu birincilikle bitiren öğrenciler için özel kontenjanlar açabiliyor. Okul birincisi olan öğrenciler, bu kontenjanlara yayınlanan kılavuzdan erişebilirler. Bu bölümlere yerleştirme işlemi yaparken adayların diploma puanı belirleyici oluyor. Diploma puanının eşit olması durumunda sınav sonuç puanı yerleştirme işleminde kullanılıyor.

10- Aday işlemleri şifrenizi kimseyle paylaşmayın

Tercih işlemleri, her yıl olduğu gibi bu yılda da ÖSYM AİS üzerinden gerçekleştirilecek. Adaylar tercih listelerini aday işlemleri sistemi aracılığıyla ÖSYM'ye bildirecek. Bu durumda uzmanlar, adayların herhangi bir yakınına veya üçüncü bir kişiye şifrelerini vermemeleri konusunda uyarılarda bulunuyor. Tercihlerin silinmesi, değiştirilmesi veya hatalı tercih durumunda ÖSYM sorumluluk kabul etmiyor. 

ÖSYM Aday İşlemleri Giriş: (AİS) 2022 YKS (üniversite) tercih ekranı ösym.gov.tr

Etiketler
  Kaynak: haber7.com
  YORUMLAR 0 Yorum YORUM YAP
Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.
  FACEBOOK YORUM
Yorum
  DİĞER MANŞET Haberleri
BİZİ TAKİP EDİN
  • YUKARI